utorak 2. april 2013.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Razvode se zbog subvencija

Razvode se zbog subvencija

SUBOTICA - Novi pravilnik o raspodeli subvencija propisuje isplatu državnih para samo do 100 hektara obradivih površina. U problemu su oni koji imaju više od toga, pa je primetno da pravna lica određene površine registruju na svoje zaposlene, a mnogi poljoprivrednici su se zbog državnih para odlučili čak i na razvod braka.

Samo u Subotici u poslednje vreme došlo je do 46 paorskih razvoda. U Sremu za sada razvoda nema, a iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju rigorozne kontrole odmah nakon završetka registracije gazdinstava.

Sremci kažu da bez obzira što novca za ulaganja u proizvodnju uvek fali, razvod zbog subvencija je poslednja stvar koju bi učinili. Ipak, ima i onih koji smatraju da bi zbog tih para pristali i na razvod.

Milan Martić iz Gibarca kaže da bi pristao i na razvod ukoliko bi tada bio siguran da će državne subvencije i dobiti.

U rumskom Udruženju poljoprivrednika kažu da nisu upoznati da li i kod nas ima fiktivnih razvoda zbog državnih para.

"Fiktivnim razvodom se ništa ne rešava, jer problemi tek nastaju nakon završene registracije gazdinstava kada slede rigorozne kontrole poljoprivrednih inspektora", kaže Uglješa Trkulja iz Udruženja poljoprivrednika u Rumi.

U problemu će biti i pravna lica koja pokušaju da deo obradivih površina, registruju na svoje zaposlene, s obirom da je i kod njih limit za isplatu do 100 hektara.

I pravna, ali i fizička lica koja pokušaju da prevare državu biće stavljena u pasivan status i izgubiće pravo na podsticaje iz budžeta u sledećih pet godina.

EPK/RTS