petak 2. mart 2012.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Počela raspodela 219 junica užičkim stočarima

Počela raspodela 219 junica užičkim stočarima

UŽICE - U užičkom kraju danas je počela raspodela stočarima 219 rasnih junica iz Nemačke, čiju nabavku su ministarstvo poljoprivrede i grad Užice finansirali sa 54 miliona dinara.

"Dobili smo junice koje su u prvoj klasi, sa velikom laktacijom koje će poboljšati rasni sastav naših grla i proizvodnju mleka", kaže direktor Poljoprivredne stručne službe Užice Jovan Mirosavljević.

On ističe da seoska domaćinstva u užičkom kraju uzgajaju oko 5.000 krava i to ne baš zavidnog genetskog potencijala, koje daju u proseku od 8 do 12 litara mleka dnevno, dok simentalska rasa, koja je uvezena dominira u govedarstvu u svetu zbog dobre proizvodnje mleka i kvalitetnog mesa.

Na konkurs za ovu donaciju prijavilo sa 406 kandidata. Prema uslovima konkursa budući vlasnici junica u obavezi su da prvo žensko tele vrate gradu, a tako vraćena telad, grad će ugovorom dati preostalim kandidatima koji su ispod 219. mesta, po redosledu koji imaju na listi.

Gradonačelnik Užica Jovan Marković kaže da će komisija u narednom periodu obilaziti domaćinstva koja su dobila junice, proveravati da li su ispunili sve uslove i da li se pridržavaju odredbi iz ugovora. U slučajevima gde se ne budu pridržavali, doćiće do raskida ugovora i junica će se dodeliti sledećem sa rang liste.

"Želimo da revitalizujemo poljoprivredna domaćinstva, a u skladu sa tim planovi su i da ponovo imamo mlekaru, centar za otkup mleka i reprodukciju", kaže Marković.

Po rečima gradonačelnika, Užice će u narednom periodu subvencionirati i stočarske kredite za više od 300 domaćinstava koja budu želela da kupe još rasnih grla. Grad će snositi troškove kamate u narednih 5 godina, a rata kredita neće biti veća od 40 evra, kaže Marković.