utorak 31. jul 2012.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Ilić: Četverac je pokazao kvalitet i snagu

Ilić: Četverac je pokazao kvalitet i snagu

Selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić rekao je  da je četverac bez kormilara u sastavu Miloš Vasić, Goran Jagar, Miljan Vuković, Radoje Đerić odveslao odličnu trku u repesažu i zasluženo izborio plasman u polufinale Oilmpijskih igara.

"Naš četverac je izveslao odličnu trku, kako na tehničkom tako i na taktičkom planu. Od početka su držali sve konce u svojim rukama, uspeli su da trijumfuju u izuzetno jakoj konkurenciji i dođu do polufinala. Pobeda u repesažu posebno dobija na težini ako se zna da je u ovoj trci svim posadama iznad glave visio oproštaj od Igara. Nije bilo mesta za bilo kakve kalkulacije, svi su ušli u trku s namerom da odveslaju svoj maksimum. U takvoj situaciji naša mlada posada je pokazala ogromnu psihološku snagu i dokazala da je napravila ogroman pomak u odnosu na prošlu godinu", rekao je Ilić.

Teški četverac je trijumfovao u repesažu s vremnenom 6:01.97 i tako se sa drugoplasiranim Novim Zelandom (6:03.66) i trećeplasiranom Italijom (6:04.27) domogao 12 najboljih, dok je Češka (6:04.56) završila svoj olimpijski put u Itonu.

"U borbi na sve ili ništa ustuknuli su Česi, četvrti sa Svetskog kupa u Beogradu, koji su došli u Iton s nemerom da se bore za medalju. To najbolje pokazuje jačinu veslačkog takmičenja na Igrama. Nikome ništa nije zagarantovano, svaka trka je priča za sebe, jer su sve posade maksimalno spremne za najveće izazove. Niko se nije nadao da će Holanđani biti bolji od Grka, da će Nemci osvojiti drugo mesto u kvalifikacijama", istakao je Ilić.

On je dodao da je zadovoljan učinkom oba srpska čamca nakon prvog dela veslačke regate.

"Oba čamca su plasmanom u polufinale ostvarila dosadašnji cilj. Zadovoljan sam dosadašnjim izdanjima. Ostali smo na olimpijskom putu u konkurenciji najboljih svetskih posada. Sudeći na razvoj situacije u dosadašnjim trkama svaka prognoza je nezahvalna. Svi će pred sobom imati dva kilometra a ostaje da se vidi ko će se u datom trenutku najbolje snaći. Od našeg dvojca se pre svega očekuje da pruži svoj maksimum i siguran sam da će on to i učiniti", zaključio je Ilić.

Polufinale u konkurenciji četverac bez kormilara na program je u četvrtak, a pored Srbije, Novog Zelanda i Italije takmičiće se i posade Australije, Nemačka, Kanade, Velike Britanije, Rumunije, Belorusije, SAD, Holandije i Grčke.

U sredu, 1. avgusta, na stazu Veslačko-kajakaškog centra u Itonu izlazi srpski dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Nenad Beđik koji će se od 12 sati po našem vremenu boriti sa posadama Velike Britanije, Francuske, Grčke, Poljske i Australije za tri mesta koja vode u veliko finale.