sreda 31. mart 2010.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Partizan dao pare za obnovu Hilandara

Partizan dao pare za obnovu Hilandara

BEOGRAD - Fudbalski klub Partizan priložio je danas 250.000 dinara za obnovu manastira Hilandar, koji je oštećen u požaru pre šest godina.
U galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, u kojoj je u toku izložba "Obnova Hilandara, šest godina od velikog požara", donaciju od 250.000 dinara predali su prvotimci Partizana i legendarni golman "crno-belih" Milutin Šoškić.
- Nije velika suma, ali je od srca i neće biti poslednja. Kada fudbaleri odbrane 'duplu krunu', ponovo ćemo posetiti Hilandar - rekao je Šoškić, podsetivši da su predstavnici Partizana 2000. godine posetili manastir na Svetoj gori.
Manastir Hilandar je značajno oštećen u požaru 3. i 4. marta 2004. godine. Vatra je izbila u jedom od dimnjaka u zidu zapadnog konaka, a požar je ubrzo zahvatio svu drvenu konstrukciju i proširio se.
U požaru je uništeno nešto više od polovine manastirskih zdanja, među kojima su i četiri paraklisa i konaci izgrađeni u periodu od 14. do 19. veka.
Na izložbi u galeriji SANU, koja će trajati do 2. maja, izložene su fotografije izgradnje i obnove manastira, kao i predmeti koji su oštećeni požarom, među kojima su ikone iz 17. veka, carske dveri i deo ulazne kapije.