Glas Javnosti

DOKLE VIŠE!? STIGLA SU NAM NOVA POSKUPLJENJA: Porasle cene dve vrste mesa!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Namirnice u Srbiji i to one osnovne, redovno poskupljuju, tako da je za prosečnu potrošačku korpu potrebno sve više novca, iako inflacija prema zvaničnim podacima slabi.

Tako su u proteklih mesec dana, po ko zna koji put, poskupeli svinjski i juneći but.

Ovo su poređenja cena hrane iz meseca u mesec, još od jula 2022. godine.

Svakog 20. u mesecu poredimo cene proizvoda istih proizvođača u istoj prodavnici jednog lanca marketa u Beogradu.

Poskupela svinjetina i junetina

Prva vrsta mesa koja je na našem spisku za proveru je svinjski but, koji košta 850 dinara, što je poskupljenje od 50 dinara u odnosu na mart, kada je kilogram koštao 800. Inače, u marketu u kojem pratimo cene, trenutno je u toku akcija, pa kilogam ovog mesa košta 700 dinara, ali ovo je ipak samo kratkotrajno sniženje.

Kada smo u julu 2022. godine, započeli sa praćenjem cena mesa, svinjski but je koštao 710 dinara po kilogramu.

Takođe, na našem spisku za proveru cena nalazi se i juneći but, koji je prethodnog meseca koštao 1.440 dinara po kilogramu, ali sada je poskupeo, pa košta 1.440.


(Foto: Jutjub)

Inače, pre toga, juneći but je stagnirao na 1.400 dinara po kilogramu, a kada smo tek počeli sa praćenjem cena, dakle u julu 2022, ova vrsta mesa bila je nešto jeftinija – 1.300 dinara.

Pileći file u odnosu na mart nije menjao cenu, pa i dalje košta 800 dinara po kilogramu, dok krilca, jedna od najjeftinih vrsta mesa, takođe stagniraju na 330.

Kada smo po prvi put, pre više od godinu i po dana, proverili ove cene, pileći file je koštao 790, a krilca 295 dinara za kilogram.

Cene osnovnih namirnica stagniraju

Cene brašna nisu se menjale, jer su i dalje ograničene Uredbom Vlade Srbije, pa tako kilogram brašna čije cene pratimo duže od godinu i po dana, T-400 košta 84,7, a T-500 78,65 dinara. Što se tiče suncokretovog ulja u pakovanju od jednog litra, ova namirnica već neko vreme košta 165 dinara, a prilikom naše prve “patrole” po marketu, litar je bio 200.


(Foto: Jutjub)

Još jedna namirnica koja ne menja cenu neko vreme je šećer koji košta 115 dinara po kilogramu. Ipak, u julu prošle godine, kilogram je koštao 97 dinara, što je poskupljenje od skoro 20 odsto. Pakovanje od 10 jaja takođe nije menjalo cenu, pa ovaj proizvod i dalje košta 235 dinara, mada je to svakako više od 210, što je cena iz jula 2022.

Mleko i jogurt nikako da pojeftine

Dugotrajno mleko u pakovanju od jednog litra, sa 2,8 odsto mlečne masti već mesecima ne menja cenu, pa i dalje košta 152 dinara. U julu 2022, prilikom naše prve “patrole”, ovaj proizvod koštao je 125 dinara, što znači da je sada oko 23 odsto skuplji.

Još jedna namirnica čija se cena mesecima ne menja je jogurt od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog kilograma, koji košta 175 dinara. Ipak,u julu 2022, cena je bila 135 dinara, dakle sada ova namirnica košta već mesecima košta 30 odsto više.


Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR