Glas Javnosti

PAPRENE CENE U SRBIJI: Inflacija "pojela" 12 kilograma mesa i "popila" 23 litra mleka!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Inflacija je uticala na sve građane Srbije, bez obzira na to koliko je njihova plata rasla, a to se najbolje vidi po cenama osnovnih životih namirnica, koje potrošači kupuju svakodnevno, poput mesa i mleka.

Tako je za samo godinu dana inflacija "pojela" 12 kilograma mesa i "popila" 23 litra mleka, bez obzira na to što je istovremeno porasla i prosečna plata.

Prosečna januarska plata, prema poslednjim zvaničnim podacima, iznosila je oko 95.000 dinara, a pre tačno godinu dana oko 82.000, što jeste više novca, ali u obzir treba uzeti i to kako su se kretale cene namirnica koje potrošači svakodnevno kupuju.

Tako danas, i pored rasta plata, potrošači mogu da kupe manje namirnica nego pre godinu dana, a neki od primera su svinjski but i mleko – što nisu nikakve luksuzne namirnice.

Danas kupujemo manje mesa

Svinjski but je vrsta mesa čija je cena drastično skočila u periodu rastuće inflacije, pa tako kilogram sada košta i po 900 dinara, dok je pre godinu dana cena bila oko 700.

Sa prosečnom platom, koja je pre godinu dana bila 82.000 dinara, moglo je da se kupi 117 kilograma svinjskog buta.


(Foto: Jutjub)

S druge strane, iako je prosečna plata za godinu dana porasla na 95.000 dinara, vidi se da je kupovna moć opala, jer sa tom zaradom sada može da se kupi 105 kilograma.

To praktično znači da je inflacija “pojela” 12 kilograma mesa, bez obzira na to što je prosečna plata porasla.

Možemo da kupimo i manje mleka

Još jedna osnovna namirnica, koju potrošači u Srbiji koriste svakodnevno, a koja je drastično poskupela, jeste mleko. Naime, pre samo godinu dana, litar dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne maste u istom marketu je koštao 125 dinara, te je prosečna plata “pokrivala” 656 litara.

Sada, godinu dana kasnije, litar mleka košta čak 150 dinara, te sa prosečnom platom može da se kupi osetno manje – 633 litra.

To je, dakle 23 litra manje uprkos rastu prosečne plate.

Većina građana zarađuje drastično manje od proseka

Iako prosečna zarada od 95.000 dinara uopšte ne zvuči toliko loše, činjenica je da većina radnika u Srbiji o tom iznosu može samo da mašta.

Naime, pravi pokazatelj životnog standarda je medijalna zarada, što je zapravo iznos do kojeg građani zarađuju.


Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR