nedelja 26. septembar 2010.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Streljačke šampionke nemaju svoj dom

Streljačke šampionke nemaju svoj dom

BEOGRAD - Zorana Arunović, svetska šampionka u streljaštvu u gađanju važdušnim pištoljem, zatražila je bolje uslove za pripreme i treninge strelaca u Srbiji, koji trenutno nemaju zatvoreno strelište, dok su otvorena zapuštena i neuslovna.

"Ne tražim mnogo, samo osnovne uslove. To bi bila investicija u nešto što će strelci godinama koristiti. Među najtrofejnijim smo sportovima u porodici olimpijskih sportova i zaslužujemo da neko čuje i naš glas i da obrati pažnju i na nas", rekla je Arunovićeva.

"Ova situacija nije od juče, ona je takva decenijama. Tražim da danas neko sagleda rezultate koje ostvaruju strelci i da na osnovu tih rezultata zaključi da li je zatvoreno strelište isplativa investicija", istakla je 24-godišnja Arunovićeva.

Opisujući uslove u kojima trenira, Arunovićeva je navela da strelkinje sa vrhunskim rezultatima - Jasna Šekarić, njena sestra Jelena Arunović i ona, koje su članice Streljačkog kluba Crvena zvezda, nemaju streljanu u klubu. "Primorane smo da gostujemo u tuđoj streljani. Da nam Streljački klub "Parking servis" nije izašao u susret, u ovom trenutku doslovno ne bismo imali gde da treniramo i da se spremamo za najveća takmičenja", rekla je Arunovićeva.

Prema njenim rečima, zahvalnost prema "Parking servisu" nije sporna nijednog trenutka, ali na njihovom strelištu, koje se nalazi na poslednjem spratu garaže u Masarikovoj ulici u Beogradu, zimi je nemoguće trenirati, jer je razlika između spoljne i unutrašnje temperature svega nekoliko stepeni.

"U takvim uslovima je praktično nemoguće držati oružje u ruci", istakla je Arunovićeva, dodajući da u januaru počinju najvažnija takmičenja i da ona, uprkos tome, nastavlja da trenira, rizikujući zdravlje.

Međutim, nisu samo uslovi u kojima rade trn u oku strelcima.

"Materijalna situacija u našem sportu je krajnje nezavidna. Više puta smo morali sami sebi da finansiramo odlazak na tamičenja. Novac bi nam posle vratili, ali na naše rezultate negativno utiče neizvesnost koja nas muči po pitanju toga na koja ćemo uopšte takmičenja moći da idemo u toku jedne godine", kazala je Zorana Arunović.

Kao primer loše materijalne situacije u njenom sportu, Arunovićeva je navela da strelci ove godine nisu mogli da odu na Svetsko studentsko prvenstvo u Poljskoj, iako je to bilo planirano.

"U Savezu nije bilo novca da bi se finansirao naš odlazak u Poljsku. Time smo bili onemogućeni da branimo medalje koje smo osvojili na Svetskom studnetskom prvenstvu 2008. godine u Pekingu. Ujedno, to bi bilo i jedino kontrolno takmičenje pred Finale Svetskog kupa koje će se održati krajem oktobra", podsetila je svetska šampionka.
Ove godine strelci Srbije osvojili su sedam medalja sa SP, četiri zlata na EP.

"Mnoge takmičarke su me pitale kakve su to prilike u Srbiji kada smo mi toliko dobri. Jedino što mi i sada pada na pamet je to da opstajemo i pobeđujemo samo iz te ljubavi koju imamo prema ovom sportu. Ništa drugo nas ovde ne zadržava", dodala je.

Arunovićeva je, takmičarski, ove godine ispunila ciljeve - pored medalja na Svetskom prvenstvu, taj plasman doneo joj je i olimpijsku kvotu za London 2012. "Naredne dve godine biće podređene Londonu. U karijeri želim da osvojim olimpijsko zlato. Ne kažem medalju, već baš zlato, jer verujem da do zlata mogu da dođem. Prva prilika je London", kazala je Arunovićeva.

Arunovićeva je 2004. godine postala reprezentativka i te iste godine sa juniorskim timom osvojila srebro na EP. U nizu medalja koje je od tada osvojila su dve zlatne svetske - juniorska 2006. i ovogodišnja seniorska. Uz to, ove godine osvojila je i vicešampoionsku titulu na SP u malokalibarskom pištolju.