Glas Javnosti

Pacijenti sami donose bakterije u bolnice kojima se inficiraju

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Uvreženo mišljenje lekara i pacijenata je da su infekcije koje pacijenti zakače u bolnicama izazvane „superbakterijama“ kojima su izloženi dok su na lečenju. Genetičko istraživanje bakterija koje izazivaju ove zaraze, međutim, govori drugu priču – većinu bolničkih infekcija izazivaju prethodno bezazlene bakterije koje su pacijenti već imali u telu i na telu pre nego što su ušli u bolnicu.

Nova studija, objavljena u časopisu Science Translational Medicine, uporedila je bakterije u mikrobiomu – one koje naseljavaju naše noseve, kožu i druge delove tela – sa bakterijama koje izazivaju upalu pluća, dijareju, infekcije krvnih sudova…

Došli su do zaključka da su bakterije koje nesmetano žive na našim telima kada smo zdravi najčešće odgovorne za opasne infekcije kada smo bolesni.


Hirurške infekcije konstantan problem

Među različitim tipovima bolničkih infekcija, one koje pacijenti zakače u hirurškoj sali izdvajaju se kao posebno problematične. Studija iz 2013. godine utvrdila je da je ovaj tip zaraza odgovoran za najveće godišnje troškove bolničkih infekcija – više od 33 odsto od 9,8 milijardi dolara koliko se godišnje odvoji za lečenje infekcija koje su pacijenti dobili u bolnici.

Infekcije u hirurškim salama su takođe značajan uzrok ponovnih hospitalizacija i smrti nakon operacija.

Stručnjaci iz Medicinskog centra Harborvju sa Univerziteta u Sijetlu su zbog toga sproveli ispitivanje kako bi saznali kako da unaprede zaštitu od infekcija. Ona već uključuje sterilizaciju hirurške opreme, korišćenje ultraljubičastog zračenja u čišćenju operacione sale, poštovanje strogih protokola za nošenje hirurških odela, kapa i maski i nadgledanje protoka vazduha unutar operacione sale.

Uprkos tome, hirurške infekcije se dešavaju kod jednog od 30 zahvata.

Donesite sami svoju bakteriju

Usredsredili su se na infekcije kod operacije kičme. Iz nekoliko razloga. Prvo, broj žena i muškaraca koji su podvrgnuti zahvatima na kičmi je sličan.

Drugo, od svih tipova procedura na operaciju kičme se upotrebljava najviše resursa. Treće, infekcije posle operacije kičme mogu biti posebno opasne jer je često traži novi zahvat i dugačke ture antibiotika da bi se izlečile.


Tokom perioda od godinu dana, uzimali su briseve bakterija koje žive u nosu, na koži i u stolici više od 200 pacijenata pre operacije. Onda su pratili te pacijente 90 dana i upoređivali uzorke uzete pre zahvata sa eventualnim infekcijama do kojih je došlo.

Bakterije koje kolonizuju gornja leđa oko vrata i ramena su slične onima u nosu. One koje naseljavaju donja leđa su slične onima u crevima i stolici. Relativna učestalost na određenim područjima kože blisko je povezana sa time koliko se pojavljuju u infekcijama nakon operacija na baš tim delovima kičme.

U stvari, 86 odsto bakterija koje su prouzrokovale infekcije nakon operacije se genetski podudaralo sa bakterijama koje je pacijent imao na sebi pre operacije. Taj broj je približan procenama prethodnih studija koje su koristile starije genetičke tehnike i proučavale stafilokokus aureus, odnosno zlatni stafilokok.

Skoro 60 odsto infekcija su takođe bile otporne na preventivne antibiotike koji se daju tokom operacije i na antiseptike korišćene za čišćenje kože pre rezova.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR