Glas Javnosti

Prvo po kredit, pa na more

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Turistički aranžmani u gotovo svim mestima poskupeli su u proseku 20 odsto, ali u pojedinim zemljama i više. Istovremeno, interesovanje građana za letovanje je veće nego prošle godine.

Praznici su iza nas, a ispred sezona godišnjih odmora. Mnogi zbog toga hrle po kredite. Turistički aranžmani u gotovo svim mestima poskupeli su u proseku 20 odsto, ali u pojedinim zemljama i više. Istovremeno, interesovanje građana za letovanje je veće nego prošle godine. Zbog toga mnogi se odlučuju za kredite, ali je ključno pitanje pod kakvim uslovima se zadužujemo.

Vladimir Vasić, finansijski stručnjak, rekao je za RTS da je planiranje kućnog budžeta veoma važno, jer troškove imamo tokom cele godine. Podsetio je da je na početku godine Sajam turizma i da bi još tada trebalo da se odlučimo za aranžman, zato što ćemo, kako kaže, sigurno dobiti 20 do 30 odsto popusta.


"Ako imate problem i tada da platite, vi ćete otići u banku i uzeti kredit, ali faktički u toj razlici koju budete uštedeli upravo na aranžmanu, vi ćete možda polovinu toga iznosa iskoristiti za kamatu i plaćanje kamata. I na taj način čak ćete dobiti i povoljniji aranžman", rekao je Vasić.

Istakao je da je inflacija učinila svoje i da je cena novca porasla kako bi se ona zaustavila.

"To je taj jedan mehanizam koji funkcioniše, i dalje taj novac nije povoljan, ali naši ljudi uzimaju kredite, možda ne u onoj meri u kojoj je bilo ranije, ali postoji blagi porast kreditne aktivnosti", rekao je Vasić.

Kada se uzme kredit u iznosu od 1.000 evra, Vasić kaže da ćemo sigurno platiti oko 120 do 140 kamate, kada su u pitanju gotovinski krediti.

Očekuje da bi se u toku sledeće godine moglo značajnije osetiti smanjenje kamatnih stopa. Kada se zadužujemo, kaže, veoma je važno da vodimo računa za šta nam je potreban novac.


"Novac treba da bude vaš sluga, a ne vaš gospodar. U tom smislu morate da vodite računa zašto vam je potreban novac. Ako imate plan da kupite nešto, najbolje je uzeti deo iz sopstvenih sredstava, iz štednje i deo pozajmiti, zato što ako uzmete ceo iznos novca, onda plaćate kamatu i trošak vašeg celokupnog zaduženja je daleko veći. Znači, kombinujte, uvek tražite više ponuda da uzimate kredite, ako se opredelite i fokusirate zašto vam je potreban novac i sigurni ste da to što ulažete, na primer, kupili ste novi auto, manje troši, manje se kvari, imate računicu", zaključio je Vasić.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR