petak 23. jul 2010.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Biciklista Nikola Kozomara drugi na etapi u Kini

Biciklista Nikola Kozomara drugi na etapi u Kini

KSIHAJŽEN - Srpski biciklista Nikola Kozomara zauzeo je drugo mesto u šestoj etapi trke "Oko jezera Ćinghui", koja je u dužini od 152,4 kilometara vožena od Ostrva ptica do Ksihajžena.
Kozomaru je u poslednjim metrima trke pretekao Iranac Mehti Sorabi koji je u cilj ušao u vremenu 3:07,01 sata.

Treći je sa zaostatkom od tri sekunde bio Iranac Husein Askari koji je od Hrvata Radoslava Rogine preuzeo žutu majicu vodećeg u generalnom plasmanu "Presrećan sam, ovo je moj najveći uspeh u karijeri", rekao je Kozomara, kome je ovo prva seniorska sezona, pošto je prošle godine na Balkanijadi u Turskoj osvojio juniorsko srebro u drumskoj vožnji.

Kozomara je za drugo mesto dobio oko 1.200 dolara i 15 bodova za svetsku rang listu.
Etapu je na 28. mestu sa 2,20 minuta zaostatka završio Žolt Der, dok je Esad Hasanović bio 68. sa 13,58 minuta slabijim vremenom.
Posle cilja došlo je do žestoke prepirke između pojedinih biciklista i vođa njihovih ekipa sa rukovodiocima trke i sudijama. Tvrdili su da su vodeći Iranci u pojedinim delovima staze koristili zavetrinu iza vozila i da su „šlepovani", ali su sve pritužbe odbijene. Najavljen je, zbog toga, i štrajk nekih ekipa pre sedme etape.

Predstojeća sedma etapa je najteža na trci. Duga je 123 kilometra i karavan se penje na „krov trke", odnosno brdski cilj ekstra kategorije koji se nalazi na 3.869 metara nadmorske visine.