utorak 23. februar 2010.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Branko srpsko-slovački oklopnik

SRBIJA IPAK IMA PREDSTAVNIKA NA HOKEJAŠKOM TURNIRU ZOI U VANKUVERU

Branko srpsko-slovački oklopnik

Ja sam pola Srbin, pola Slovak, ali zajedno sa ocem navijam za Srbiju. Zajedno smo pratili utakmice na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj, kada se naša ekipa izblamirala, kaže hokejaš Slovačke Branko Radivojević

Nije srpski reprezentativac, ali je naš! Najbolji srpski hokejaš igra za nacionalni tim Slovačke. On se zove Branko Radivojević, ima trideset godina i hleb hokejaškog profesionalca trenutno zarađuje u moskovskom Spartaku, posle sedam godina igranja u najboljem hokejaškom takmičenju na planeti - NHL ligi.

Zbog brojnih obaveza, Branko je poslednji put bio u rodnom mestu oca, u Republici Srpskoj, pre šest godina.
- Sećam se kako je moj otac teško proživljvao dane kada je Srbija bombardovana. Moja familija je od tada samo jednom došla kod nas u Slovačku, a ja sam poslednji put kod njih bio 2004. godine. Tada sam deo odmora proveo u Budvi, dok je Crna Gora još bila u zajednici sa Srbijom. Redovno pratim šta se dešava sa Kosovom i žalim što se raspala Jugoslavija - rekao je Radivojević.

Napadač ruske ekipe rođen je u Pještanu, na istoku Slovačke, gde je njegov otac Matija došao krajem sedamdesetih sa jugoslovenskom firmom i stvorio porodicu.
- Ja sam pola Srbin, pola Slovak, ali zajedno sa ocem navijam za Srbiju. Zajedno smo pratili utakmice na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj, kada se naša ekipa izblamirala. Do sada nismo imali priliku da se mnogo radujemo, ali nadamo se boljim vremenima - kaže Radivojević, koji ističe da mu je omiljeni fudbaler Predrag Mijatović.

Srbin na klizaljkama sa štapom u ruci za Ruse je, po dolasku Radivojevića u Moskvu, bio ravno otkrivanju osmog svetskog čuda. Predrasude im je razbio srpski Slovak, koji je od navijača Spartaka proglašen za najboljeg stranca u istoriji kluba.
- Znam da sam omiljen navijačima jer su "spartakovci" prosrpski orijentisani, ali ne znam zašto se misli da hokej ne postoji u zemlji mog oca. Postoji u Srbiji nekoliko klubova. Dok sam pratio vesti iz srpskog hokeja, najbolja je bila Vojvodina iz Novog Sada. Tačno je, međutim, da Srbi najviše vole fudbal i košarku. Moj stric, na primer, ne zna pravila hokeja.

Branko je oženjen Slovakinjom Janom, sa kojom ima trogodišnjeg sina Luku.
- Kada mi se sin rodio, nismo imali dogovor oko njegovog imena. Onda sam od oca uzeo pravoslavni kalendar i tamo sam dobio ideju da ga nazovemo Luka. Mojoj ženi se dopalo to ime, pa smo ga zajedno istetovirali na podlaktici. Inače, Luka već sada pokazuje veliku ljubav prema hokeju. Ako bude želeo da trenira, imaće moju podršku, ali ga neću prisiljavati kao što mene nije moj otac. Da se on pitao, ja bih danas bio fudbaler - konstatovao je Radivojević.