četvrtak 22. april 2010.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Mikec: Sami plaćamo da se borimo za Srbiju

SRPSKI ŠAMPION UPOZORIO NA NEMAŠTINU KOJA POGAĐA STRELCE

Mikec: Sami plaćamo da se borimo za Srbiju

Pogađa me što smo došli u situaciju da finansiramo svoj savez i državu. Toga nema nigde u svetu. Imam utisak da neko ko sprovodi državnu politiku u sportu zna da će sportisti podneti i ovakve žrtve da bi otišli na takmičenje i ispunili ciljeve, kaže osvajač srebra na Svetskom kupu

PEKING - Osvajač srebrne medalje na Svetskom kupu u streljaštvu Damir Mikec oglasio se danas povodom teške finansijske situacije u nacionalnom savezu, koja je primorala naše reprezentativce da sami plate troškove puta i boravka u Kini.
- Želim da kažem da ću to uraditi ponovo, jer nam predstoji put u Fort Bening u SAD, za šta savez neće imati novca. Nisam ljut zbog novca, jer mi je čast da predstavljam državu i osvajam medalje, čak i kada to plaćam iz svog džepa- kaže Mikec.
Prema njegovim rečima, nedopustivo je da trofejni savez dođe u situaciju da moraju da ga finansiraju reprezentativci.
- Pogađa me što smo došli u situaciju da finansiramo svoj savez i državu. Toga nema nigde u svetu, a i druge države su pogođene krizom. Imam utisak da neko ko sprovodi državnu politiku u sportu zna da će sportisti podneti i ovakve žrtve da bi otišli na takmičenje i ispunili ciljeve- rekao je Mikec.

Savez pred blokadom

Generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije Nenad Petković potvrdio je da su svi učesnici Svetskog kupa u Pekingu, 11 strelaca i treneri Mira i Goran Maksimović, sami platili odlazak i boravak.
- Streljački savez Srbije je pred blokadom. Nemamo sredstava za redovne akcije, a program mora da se realizuje i pribegli smo ovakvom nepopularnom rešenju. Naši zaposleni nisu primili nekoliko plata, jer sav novac usmeravamo na programe - rekao je Petković.
Prema njegovim rečima, savez ima izuzetnu saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta, koje je u više navrata upozoreno na loš sistem dotoka budžetskih sredstava.

 


Mikec je i odlazak na Svetski kup u Sidnej, kao i Jasna Šekarić, platio sam, a da bi uštedeo na avio karti, putovao je 63 sata.
 - Ostao sam u Australiji desetak dana posle Svetskog kupa i trenirao na olimpijskom strelištu, jer u Beogradu na Carevoj ćupriji moram da gazim kroz blato da bih postavio metu i zakrpio rupe selotejpom. Isplatilo se, jer sam u Pekingu osvojio srebrnu medalju- rekao je Mikec.
Naš trofejni strelac kaže da javnost treba da bude upoznata sa uslovima u kojima rade strelci.
- Širom Srbije ruše nam objekte, a sa druge strane svi od nas očekuju medalje. Srpsko streljaštvo je za rubriku 'verovali ili ne'. Uslovi su katastrofalni, a osvajamo trofeje. Pre dva meseca iz Praga sa prvenstva Evrope doneli smo četri zlatne medalje i ostavili za sobom države koje ulažu milione u ovaj sport- kaže Mikec.