Glas Javnosti

VOZAČI, OPREZ: Na snazi BRZINSKI MARATON, evo šta to znači za neodgovorne

Društvo
Autor: Glas javnosti

Od sutra, 235. aprila pa do 1. maja policija će sprovoditi pojačanu kontrolu saobraćaja. Prvog maja brzina će se meriti neprekidno - 24 sata.

Biće uključene sve kamere, radari i presretači. Za predstojeće praznike MUP najavljuje i kontrolu na alkohol i psihoaktivne supstance.

U poslednjih pet godina u saobraćaju na putevima u Srbiji godišnje strada više od 500 ljudi, dok oko 3.000 zadobije teške, a 16.000 lake telesne povrede, saopšteno je iz MUP-a povodom "Nedelje prevencije povreda u saobraćaju".

Istovremeno se održava i međunarodna akcija ROADPOL. Zbog neradnih dana za predstojeće praznike, očekuje se gušći saobraćaj na putevima, pa će i saobraćajna policija pojačati kontrole na svim najfrekventnijim putnim pravcima u zemlji.

Bojan Radovanović, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije, rekao je za RTS da su tokom poslednja 24 časa zabeležene 104 saobraćajne nezgode u kojima je 11 osoba zadobilo teške, a 36 lake telesne povrede, ali da je ono što ohrabruje to što nije bilo poginulih na putevima u Srbiji.

Istakao je da se pažnja obrati na nepovoljne vremenske uslove za vožnju, posebno na deonicama puta duž rečnih tokova, klisura, iznad reka.


(Foto: Jutjub)

Vozači se, kako kaže, moraju adaptirati na takve vremenske uslove. Kad je kiša i kad se veća količina vode sliva na vetrobranska stakla, bočna ogledala, to može dodatno da izaziva umor onoga ko je za volanom.

“Saobraćajna policija se pozicionira i usmerava patrole upravo na te deonice, omogućavamo vidljivost tako što koristimo rotaciono svetlo, posebne svetlosne znake kako bismo predupredili moguće rizike saobraćajnih nezgoda", rekao je Radovanović.

U protekloj godini smanjen broj poginulih za 50

Ipak, saobraćajne nezgode godišnje, po statistici od prethodnih pet godina, odnose oko 520 života godišnje, a vrlo često vozači su pod dejstvom alkohola, psihoaktivnih supstanci i ne poštuju pravila u saobraćaju.

"Moram da naglasim da je u prethodnoj godini zabeleženo smanjenje broja poginulnih lica za čak 50 i to nam je vodilja da i u nastavku našeg rada poboljšamo bezbednost saobraćaja i smanjimo broj saobraćajnih nezgoda", rekao je Radovanović.


(Foto: Printskrin RTS)

MUP je pozvao građane da predlože lokacije i deonice puteva gde bi želeli da bude saobraćajna patrola, a do sada je stiglo 615 predloga, rekao je Radovanović.

Istakao je da Uprava saobraćajne policije raspolaže sa 230 radarskih uređaja sa stacionarnim merenjem, ali i 16 vozila presretača kojima su ugrađeni uređaji za merenje brzine vozila u pokretu.

Takođe, na područjima gradova, na 127 lokacija instalirano je 285 uređaja za automatsku detekciju prekršaja, od toga 153 uređaja koji detektuju prekršaj i prekoračenje brzine kretanja vozila.

"Sve ovo uz maksimalno angažovanje policijskih službenika na terenu nas hrabri da ćemo za vreme praznika i vikenda usmeriti kontrolu saobraćaja. i obezbediti nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja i sprečiti nastanak nezgoda, a samim tim i posledice saobraćenih nezgoda", rekao je Radovanović.

Nesavesni vozači pod lupom policije i pravosuđa

Od 25. aprila do 1. maja sprovodi se i akcija ROADPOL u okviru koje će se realizovati i "Speed Marathon", koji podrazumeva merenje brzine kretanja vozila 24 časa neprekidno.


(Foto: Jutjub)

"Tu će biti uključeni svi radarski uređaji, pokriveni svi putni pravci, naročito najfrekventniji, uvešćemo stacionarno merenje bez zaustavljanja i sa zaustavljanjem u neposrednoj kontroli saobraćaja", rekao je Radovanović.

Kada je reč o kontroli bez zaustavljanja vozila, na osnovu otkrivenog i dokumentovanog prekršaja uputiće se poziv vlasniku vozila da u zakonskom roku ostavi podatke i odnosu na učinjeni prekršaj, njemu će biti izrečena odgovarajuća prekršajna sankcija, ukazao je Radovanović.

“Cilj nam je stvorimo subjektivni osećaj kod učesnika u saobraćaju, naročito onih koji se nebezbedno ponašaju i sa grubim kršenjem pravila, da će biti pod lupom kako uprave saobraćajne policije, tako i pravosudnih organa i da nećemo ostaviti mogućnost da se izbegne prekršajna sankcija", istakao je Radovanović.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR