Glas Javnosti

Smanjene cene poljoprivrede i ribarstva

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Najveći uticaj na pad cena zabeležen je u grupama žita

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u martu 2024, u odnosu na isti mesec prošle godine, smanjene su za 12,4 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Kako se navodi, posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na pad cena zabeležen je u grupama žita, i to za minus 28,3 odsto, kao i industrijsko bilje, za minus 15,5 odsto.

Podaci RZS pokazuju da su cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u martu ove godine, u odnosu na februar 2024, u proseku smanjene za jedan odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u martu u odnosu na prethodni mesec, najveći uticaj na pad cena zabeležen je takođe u grupama žita, za minus 2,3 odsto, i industrijsko bilje, za minus 4,5 odsto. Statistički podaci pokazuju i da su cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar-mart 2024. u odnosu na isti period prošle godine u proseku smanjene za 15,5 odsto.


Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u tom periodu 2024. u odnosu na isti period 2023. najveći uticaj je opet na pad cena zabeležen u grupama žita - minus 34,5 odsto, i industrijsko bilje, od minus 19 odsto.



Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR