nedelja 19. oktobar 2008.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Meč-lopta Hamiltona

U ŠANGAJU SE DANAS VOZI VELIKA NAGRADA KINE, PRETPOSLEDNJA TRKA ŠAMPIONATA F1

Meč-lopta Hamiltona

Vidite iz mojih rezultata da podnosim pritisak. Nisam razmišljao o ničem drugom osim o postizanju savršenog kruga i to sam ostvario, rekao je Hamilton koji će trku za Veliku nagradu Kine startovati s pol pozicije

Ruka sudbine vodiće Britanca Luisa Hamiltona, za volanom Meklaren Mercedesa u nastojanju da se domogne trona i postane najmlađi šampion u istoriji F1, sedmi put ove sezone i 13. put u karijeri danas u devet časova po srednjoevropskom vremenu startovati sa pol pozicije Velike nagrade Kine. Na kvalifikacionom treningu u Šangaju, on je jedan krug prevezao za minut i 36,303 sekunde, ili tri desetinke brže od drugoplasiranog Finca Kimija Raikonena, vozača Ferarija. Ono što dodatno ide naruku mladom pretendentu na presto najbržeg cirkusa jeste i osvajanje trećeg mesta njegovog najvećeg rivala vozača Ferarija Brazilaca Felipea Mase, koji u ukupnom poretku zaostaje pet bodova za vodećim Britancem. Ukoliko Hamilton pobedi, a Masa osvoji plasman slabiji od petog mesta svet će trku pre kraja šampionata dobiti najmlađeg šampiona u istoriji F1. Kao četvrti u Šangaju će startovati bivši dvostruki šampion sveta Španac Fernando Alonso, za volanom Renoa, dok se Hajki Kovalainen našao na petoj poziciji. Teoretske šanse da se umeša u borbu za titulu ima vozač BMV Zaubera Robert Kubica, koji ima 12 poena zaostatka za Hamiltonom, ali trku će početi tek sa 12. pozicije.

Hladna glava  titulu osvaja

Bivši svetski šampioni Formule 1 Džeki Stjuart i Dejmon Hil savetovali su Luisa Hamiltona da zadrži mirnoću pred poslednje dve trke šampionata, ako želi da osvoji šampionsku titulu.

- Ako Luis ostane hladne glave biće sve u redu. On mora da bude „kul“ i pusti da stvari idu svojim tokom. Ne sme da bude nestrpljiv, zbog želje da osvoji svoju prvu titulu, jer takve stvari ne smeju da se forsiraju-rekao je Dejmon Hil, dok se Džeki Stjuart osvrnuo na trku u Japanu.

- Ovo nije najbolji trenutak za Hamiltona. Trka u Japanu je pokazala da je još mlad i neiskusan vozač. Pokazalo se i to da na trkama ne uspeva uvek da zadrži potrebnu koncentraciju-upozorio je legendarni šampion F1 Džeki Stjuart.

- Vidite iz mojih rezultata da podnosim pritisak. Nisam razmišljao o ničem drugom
osim o postizanju savršenog kruga i to sam ostvario - rekao je vodeći u ukupnom poretku Luis Hamilton.
Istina mladi Britanac je i na prethodnoj trci u Japanu imao najbolju startnu poziciju, ali nije uspeo da osvoji bodove, što ga je dovelo u poziciju da dve trke pre kraja ima samo pet bodova prednosti u odnosu na najvećeg rivala Brazilca Masu... Poslednja trka u kalendaru F1 na programu je 2. novembra, kada će se u Sao Paulu voziti za Veliku nagradu Brazila...