ponedeljak 18. april 2011.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Etiopljanin pobedio, Olivera treća u polumaratonu

Etiopljanin pobedio, Olivera treća u polumaratonu

BEOGRAD - Etiopljanin Reda Cegae pobedio je na 24. Beogradskom maratonu, pošto je trku pretrčao za dva sata, 14 minuta i 41 sekundi. Drugi je stigao Kenijac Četo Ruto, sa zvaničnim vremenom od dva sata, 18 minuta i 33 sekunde. Treći je još jedan Etiopljanin, Mulugeta Gerem, sa vremenom od dva sata, 19 minuta i 26

- Ova trka je za mene bila veliki izazov. Imao sam krizu na 30. kilometru, ali sam se posle toga izdvojio i lako finiširao. Smetao mi je vetar da ostvarim bolji rezultat, ali veoma sam zadovoljan i uspehom i boravkom u Beogradu- rekao je Cegae novinarima posle trke:"Beograd je divan grad organizacija je sjajna i ljudi su sjani", dodao je on.

Kenijka Vaithaka Njambura pobedila je u ženskoj konkurenciji pošto je naratonsku deonicu prešla za dva sata, 34 minuta i 31 sekundu.
Posle nje stigle su dve Etiopljanke. Druga je bila Debele Hailu, sa vremenom od dva sata, 34 minuta i 31 sekundu.
Treća je bila Seipu Sebioka sa vremenom od dva sata, 35 minuta i 14 sekundi.

Na upola kraćoj distanci polumaratonu uspešni su takoše bili takmičari iz Etiopije. Bekila Takele pobedio je u polumaratonskoj trci, koju je istrčao za jedan sat, tri minuta i 45 sekundi. Drugo mesto zauzeo je Kenijac Kebener Kipragat u vremenu 1:04,08, dok je njegov zemljak Mbiti Vanbua 3. prošao kroz cilj posle sat, četiri minuta i 14 sekundi.

Pobednica u ženskoj kategoriji je Etiopljanka Reda Kiros, koja je 21 kilometar pretrčala za jedan sat, 12 minuta i 33 sekunde. Sa zaostatkom od 25 sekundi druga je kroz cilj prošla njena zemljakinja Alemu Tedeleh Bekele, dok je 3. mesto zauzela

najbolja srpska atletičarka Olivera Jevtić u vremenu 1:13,12 h, koja je ujedno bila i najbrža u konkurenciji državnog prvenstva Srbije.
U prvenstvu Srbije u polumaratonu pobedio je Miloš Mitić sa vremenom od jednog sata, osam minuta i 37 sekundi.

Dvadeset četvrti beogradski maraton startovao je tačno u 10 sati na početku Bulevara kralja Aleksandra, ispred crkve Svetog Marka uz učešće nekoliko hiljada rekreativaca u Trci zadovoljstva, 747 polumaratonaca i 347 maratonaca.

Znak za početak trke dali su promoter Beogradskog maratona, jedna od najboljih maratonki sveta svih vremena Portugalka Roza Mota, kao i predstavnici grada Beograda.

ant.
Nikolić: Samo nam je rekord falio!

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić ističe da su 24. izdanju trke nedostajali samo novi rekordi, ali da je zadovoljan ovogodišnjom trkom.
- Ostali smo bez rekorda staze u maratonu i polumaratonu. Nismo to planirali, ali smo se tome nadali, pošto smo imali kvalitetne takmičare...

Bilo je malo pretoplo na stazi za njih- rekao je Nikolić.
Prvi čovek Beogradskog maratona bio je zadovoljan ostalim.

- Maraton je bio uspešan. Tehnička organizacija je bila dobra, bilo je više takmičara nego prošle godine u svim disciplinama, maratonu, polumaratonu i trci zadovoljstva, imali smo više gostiju iz inostranstva, oko 650 iz 36 zemalja- kazao je Nikolić.

- Imali smo i mnogo humanitarnih programa koji su objedinili sve trke ovogodišnjeg maratona- dodao je on.

Nikolić je kazao da se nada da će sledeće godine biti novih rekorda staze.
- Nadamo se da ćemo sledeće godine, kada je i jubilarno 25. izdanje, imati rekorde, što je jedino što je nedostajalo danas- rekao je on.