Glas Javnosti

Nemci hitno traže 40.000 radnika u bankama

Svet
Autor: Glas javnosti

Samo u prvom kvartalu ove godine banke su u Nemačkoj dale oglase za veliki broj radnika.

Manjak kvalifikovanih radnika očigledno ima veliki uticaj na finansijski sektor. Broj slobodnih pozicija koje su objavile banke, kreditne institucije i štedionice u Nemačkoj iznosio je 39.846 u prvom kvartalu 2024. godine. To je povećanje od 4% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuje istraživanje berlinske firme za kadrove Index Group.

Oko četvrtina od tih 40.000 pozicija bila je za mlade stručnjake, pripravnike, stažiste i studente.
Ceo broj za banke je velika razlika u odnosu na privredu generalno, gde je broj oglasa pao za 9%.

Tako da i gastarbajteri iz Srbije i sa Balkana, pogotovo oni mladi i sa znanjem nemačkog jezika, imaju šanse i u finansijskom sektoru a ne samo na građevinskih poslovima i negovanju starih i bolesnih.
Naravno, kada su slobodna radna mesta u finansijskim ustanovama u pitanju, tu svakako prednjači nemačka i jedna od evropski finansijska prestonica – Frankfurt.

– Što se tiče ponude poslova, Frankfurt je opravdao svoju reputaciju. Tu je bilo je više od 4.200 oglašenih poslova u prvom kvartalu ove godine, a slede Berlin i Minhen s oko 2.700 i 2.500 ponuda – kažu iz „Index-a“.


Ponuda ima i u Diseldorfu, Hamburg i Štutgartu, sa po 1.000 i više oglasa.

Kada se izuzmu banke, najviše slobodnih radnih mesta u ekonomiji Nemačke bilo je u području finansija i računovodstva, oko 16.600, zatim prodaji i distribuciji oko 7.400 a na trećem mestu su oglasi firmi koje se bave organizacijom i upravljanjem projektima, s oko 4.300 radnih mesta.

Koliko zarađuju „bankari“

U Nemačkoj su , u proseku, najveće plate upravo u bankarskom i finansijskom sektoru.

Potencijalni zaposleni banke možete da očekuje prosečnu godišnju platu od 41.800 evra i mjesečnu od 3.483 evra. To odgovara satnici od 21,77 evra.
Plate na rukovodećim pozicijama su daleko, i do 10.000 evra.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR