utorak 13. april 2010.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Ljupko: Ej, Piksi, da je baba muško...

BIVŠI TRENER ZVEZDE "ISPRAVIO" IZJAVU DRAGANA STOJKOVIĆA

Ljupko: Ej, Piksi, da je baba muško...

Nismo imali kompleks i strah od bilo koga. Niko nije mogao da zaplaši igrače, pa čak ni ja, koji sam im pričao bajke o Piksiju, Papenu, Vodlu, Boliju... Koga jedan Dejan Savićević da se plaši... Ili Binić, Pančev i Prosinečki, rekao je Petrović, dodajući imena Belodedića i Mihajlovića

Ljupko Petrović, bivši trener Crvene zvezde i šampion Evrope iz Barija, kaže da je Dragan Stojković Piksi preterao kada je rekao da bi Olimpik iz Marseja s njim u startnoj postavi pobedio "crveno-bele" u finalu Kupa šampiona. Iskusni fudbalski stručnjak kaže da njegov tim nije imao kompleks i respekt od bilo koga i da su zahvaljujući takvom stavu postali najbolji u Evropi 1991. godine.
Dragan Stojković Piksi izjavio je povodom izbora za najboljeg fudbalera Olimpika koji je nosio dres s brojem "deset" da bi francuski tim pobedio Zvezdu u finalu Kupa šampiona da je on počeo utakmicu.
- Ne treba ići u krajnost! Za razliku od Piksija, ja neću da kažem da li bismo mi izgubili, ili dobili da je on igrao. To su relativne stvari. Jednostavno, nikad se ne zna. Eee, da je baba muško, zvala bi se Duško - rekao je za Kurir Ljupko Petrović i nastavio:
- Da je Piksi počeo utakmicu, imao bi od prvog minuta čoveka na sebi. Za njega sam planirao Jugovića koji bi mu disao za vrat svih 90 minuta. Ono malo vremena, što je Piksi proveo na terenu u produžecima čuvao ga je Stošić. Vlada se tu nije najbolje snašao, pa je Piksi za Olimpik napravio nekoliko polušansi.

Piksija trener nije voleo
Ljupko Petrović nije siguran jesu li njegovi igrači zvali Dragana Stojkovića i raspitivali se hoće li on početi meč u Bariju 29. maja.
- Ne znam jesu li ga moji momci zvali, ili nisu. Znam samo da sam ja Piksija dobro skautirao. Preko novinara, prijatelja i ko zna koga sam se raspitivao za njega. Nije bio starter u Olimpiku, stalno je visio kod Gutalsa, koji ga nije mirisao. Posle utakmice je on zvao naše igrače i čestitao na pobedi i osvajanju Kupa šampiona - kazao je Petrović


Nekadašnji Zvezdin trener podseća da je Dragan Stojković pred izvođenje penala pokazao veliku hrabrost, kada je odbio da šutira penal za Marsej.
- Čuo sam da je Piksi odbio da šutira penal, iako je trebalo da bude među petoricom izvođača. Pričali su mi da je doslovce rekao treneru "gospodine Gutalse, neću da šutiram, bilo bi bolje da vi to uradite." Bio je uvređen što mu Belgijanac nije ukazao šansu od prvog minuta, a bojao se i da ne promaši, jer ko zna za šta bi ga sve Francuzi optužili.
Ljupko Petrović kaže da je tadašnja generacija Crvene zvezde bila gospodar u Evropi, da su igrači i kao ljudi i kao sportisti bili zreli za osvajanje Kupa šampiona.
- Nismo imali kompleks i strah od bilo koga. Niko nije mogao da zaplaši igrače, pa čak ni ja, koji sam im pričao bajke o Piksiju, Papenu, Vodlu, Boliju... Koga jedan Dejan Savićević da se plaši... Ili Binić, Pančev i Prosinečki. Kako su njih četvorica bili jaki mentalno u to vreme. Naravno, i Belodedić, koji je već osvajao Evropu, pa Mihajlović, koji je bio mlad i drzak. Nisu se plašili bilo koga i zato su postali najbolji u Evropi - ponosno je zaključio Petrović.
A. Radonić