utorak 13. april 2010.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Dejan Nikolić: Naš maraton i beogradski i svetski

SVE JE SPREMNO ZA ODRŽAVANJE NAJVEĆEG ATLETSKOG DOGAĐAJA U SRBIJI

Dejan Nikolić: Naš maraton i beogradski i svetski

Beograd će i ovog puta biti pozornica s koje će u svet otići najlepša razglednica našeg glavnog grada. Mi tradicionalno ispunjavamo sve kriterijume koje zahteva Svetska atletska organizacija i svetski maratonski pokret, istakao je Nikolić

BEOGRAD - Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić kaže da će predstojeće 23. izdanje ove atletske manifestacije, zakazane za nedelju, 18. aprila, biti još jedna potvrda da je naš glavni grad značajan akter svetskog maratonskog pokreta.
- Beograd će i ovog puta biti pozornica sa koje će u svet otići najlepša razglednica našeg glavnog grada - izjavio je Nikolić u sedištu preduzeća "Beogradski maraton".
Direktor Beogradskog maratona je naglasio da je zadovoljan pripremama tog takmičenja.
- Tehnička organizacija je osnova dobrog maratona, a Beograd tradicionalno ispunjava sve kriterijume koje zahteva Svetska atletska organizacija i svetski maratonski pokret - rekao je Nikolić.
On je napomenuo da će sa starta glavne trke na 42,1 kilometara dugoj stazi krenuti oko 340 maratonaca i polumaratonaca.
- Broj prijavljenih učesnika maratona i polumaratona za 20 odsto je veći od prošlogodišnjeg - naveo je Nikolić i napomenuo da će elitni trkači i ove godine stići sa afričkog kontinenta.
Nagradni fond je isti kao i prošle godine, a pobednici u obe konkurencije dobiće nominalno po 5.000 evra.

Beograd "stopama" Njujorka

Direktor Beogradskog maratona istakao je da je jedna od važnih funkcija ove manifestacije i uticaj na privredni rast sredine.
- Svi veliki gradovi sveta imaju svoje maratone, ne samo zbog takmičarskog, već i zbog velikog ekonomskog značaja i uticaja na prosperitet te sredine - rekao je Nikolić.
Poznati atletski radnik naveo je primer Njujorka, koji na dan održavanja maratona zaradi oko 220 miliona dolara.
- Maratonski pokret je u velikom zamahu i činjenica je da je i Beograd postao veoma privlačna destinacija za maratonce iz svih delova sveta - zaključio je Nikolić.

 


- U slučaju da ostvare rezultate bolje od 2:08 časova za muškarce, odnosno 2:27 sati za žene, pobednici će biti nagrađeni sa još po 25.000 evra - precizirao je Nikolić.
Beogradski maraton već tradicionalno privlači pažnju ljubitelja atletike i sporta uopšte angažovanjem atraktivnih promotera, kao što su ranijih godina bili, između ostalih, Karl Luis, Bob Bimon, Majk Pauel i Marlen Oti.
- Ove godine smo planirali da za promotera angažujemo svetsku rekorderku u skoku motkom Ruskinju Jelenu Isinbajevu, ali je ona pre dva dana najavila da na neodređeno vreme prekida sa karijerom, nezadovoljna rezultatima koje je postigla na poslednjim velikim takmičenjima. To znači da ona praktično prekida i sa svim promotivnim aktivnostima - rekao je Nikolić.
On je istakao da će Beogradski maraton, ipak, i ovoga puta u ulozi promotera imati "svetski priznatog sportistu".
- Radi se o sportisti koji više nije aktivan, ali je i te kako značajan u svetu sporta - poručio je Nikolić i dodao da će ime promotera objaviti u najskorije vreme.
Direktor Beogradskog maratona naglasio je da će i ove godine težište manifestacije biti na rekreativnom trčanju.
- Koncept našeg maratona ostaje isti, što znači da se sastoji od tri trke - maratona, polumaratona i Trke zadovoljstva, koju uglavnom trče rekreativci - napomenuo je Nikolić.
On je podsetio da Beogradski maraton nema samo ulogu promotera sporta i atletike, nego i našeg glavnog grada i zemlje uopšte.
 - Beograd je jedinstven u svetu i po postojanju Dečjeg maratona, koji predstavlja najavu velikog maratona. To je i najbolja moguća popularizacija atletike i maratona među mladima i ostalom populacijom naših sugrađana -  podvukao je Nikolić.