subota 11. septembar 2010.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Košarkaši Srbije s Turcima biti il ne biti

Košarkaši Srbije s Turcima biti il ne biti

ISTANBUL- Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković kaže da njegova ekipa mora mirno da uđe u današnju utakmicu protiv Turske, u polufinalu Svetskog prvenstva i ocenio da bi prvo poluvreme tog meča moglo da bude odlučujuće.
Reprezentacija Srbije u subotu od 20.30 u Istanbulu igra polufinalnu utakmicu Svetskog prvenstva protiv domaćina Turske.

- U utakmicu moramo da uđemo smireno, da ne ulazimo u greške i da ne budemo brzopleti. Mislim da će utakmica, verovatno, da se rešava u prvom poluvremenu. Ako izdržimo veliki pritisak u prvom delu meča, siguran sam da su šanse u drugom poluvremenu izjednačene- rekao je Ivković novinarima u Istanbulu.

Srbija je do polufinala stigla pobedom nad svetskim šampionom Španijom 92:89, dok je Turska pobedila Sloveniju sa 95:68.
- Imali smo kvalitetan trening na kojem je trebalo da se uradi oporavak od onako teške utakmice protiv Španije i manje-više neprospavane noći iz mnogo razloga. Tu ne mislim na slavlje, koga je bilo- dodao je on.

Ivković je pohvalio rad selektora Turske Bogdana Tanjevića.
- Kada je u pitanju utakmica sa Turskom, iako uvek prvo govorim o igračima, sada ću o treneru. U pitanju je veliki 'fajter', moj veliki prijatelj Tanjević koji je uspeo da snagom volje prevaziđe sve krizne situacije i da u šestoj godini svog rada dovede tim do vrhunca forme. Tako gledam poslednje dve utakmice koje su odigrali protiv Francuza i Slovenaca. To je vrhunac forme- ocenio je Ivković.

Selektor Srbije istakao je da Turska na turniru ima veliku pomoć publike.
- Napravili su izvrstan spoj publike i igrača, pa su košarkaši uz veliku podršku samleli protivnike. Njihove utakmice traju najviše jedno poluvreme. Tako je bilo i sa Slovencima koji su izuzetno iskusan tim. Turci su uspeli da u prvom poluvremenu imaju realizaciju 73 odsto za tri poena i 71 za dva- rekao je on.

- To će biti veliko iskustvo za nas, mislim da ćemo biti spremni. Svi su trenirali, nastavićemo do kraja da igramo našim stilom- dodao je selektor evropskog vicešampiona.

Ivković se osvrnuo na odluku organizatora o terminima treninga i rekao da njegov tim mora da se snađe u svim uslovima.
- Termin je već najavljen. Ništa ne zavisi od nas. Logičnije bi bilo da smo trenirali u vreme utakmice. Pogledajte, dobili smo termin u 15.30. Turci sigurno nisu trenirali u ovo vreme. Vidite da nas niko ništa ne pita. Moramo da se snađemo u ovim uslovima- rekao je Ivković.

- Ispalo je da mi treniramo prvi, a oni u terminu utakmice. Moraju i jedan i drugi tim da 'zakače' taj termin- dodao je selektor Srbije ističući da "igrice" domaćina šampionata neće sprečiti košarkaše Srbije da u meču protiv Turske daju sve od sebe...ali i više od toga.