Glas Javnosti

Eksplozije u Jerusalimu, oglasila se Iranska revolucionarna garda (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Iran je lansirao desetine dronova kamikaza ka Izraelu javlja Nešenel Independent. Desetine bespilotnih letelica lete iz Irana ka Izraelu, javili su izraelski mediji pozivajući se na izraelske i američke obaveštajne podatke.

Oglasila se Iranska revolucionarna garda

Kancelarija za odnose s javnošću Iranske revolucionarnr garde saopštila je u ranim jutarnjim satima u nedelju da su Vazdušno-kosmičke snage lansirale desetine projektila i dronova ka Izraelu. 

Prema saopštenju iranske garde, napad je pokrenut u znak odmazde za nedavni vazdušni napad Izraela u kojem je ubijeno nekoliko iranskih vojnih komandanata i savetnika u Siriji.

U saopštenju Iranske garde se tvrdi da su projektili uspešno pogodili ciljeve unutar okupiranih teritorija, kako Iranci nazivaju Izrael.

Kako je saopštila Kancelarija za odnose sa javnošću Iranske garde, detalji operacije, koja je sprovedena uz odobrenje Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost, pod nadzorom Generalštaba iranskih oružanih snaga, i uz podršku iranske vojske i Ministarstva odbrane, biće uskoro objavljeni.

Presretnuto više od 100 dronova

SAD, Velika Britanija i Izrael presrele su više od 100 iranskih dronova, javlja list "Times of Israel", pozivajući se na zvaničnike zadužene za državnu odbranu.

CNN je nešto ranije objavio da su američki sistemi protivvazdušne odbrane uspeli da presretnu iranske bespilotne letelice.

Iran zapretio Jordanu

Iranska vojska prati reakciju Jordana na napad iranske Islamske revolucionarne garde na Izrael. Ako Aman preduzme akciju, on će postati sledeća meta, piše iranska novinska agencija Fars, pozivajući se na izvore iz iranskih oružanih snaga.

Oglasio se Donald Tramp

Bivši američki predsednik, Donald Tramp, nakon početka iranskog napada na Izrael, izjavio je da se to nikada ne bi dogodilo da je on bio predsednik.

- Ovo se nikada ne bi dogodilo da sam ja predsednik - napisao je na društvenoj mreži Truth Social.

Eksplozije se čule u Jerusalimu

Eksplozije se čuju i u Jerusalimu, izvešatavaju mediji. 

Izraelski odbrambeni sistem presreće mete.

Američka vojska oborila iranski dron

Američka vojska oborila je iranski dron koji je krenuo ka Izraelu, saopštila su tri američka zvaničnika.

Neimenovani zvaničnici nisu otkrili koliko je dronova oboreno niti lokacije.

Iranci i Libanci slave na ulicama

Iranski narod okupio se večeras na ulicama Teherana u znak podrške napadu Iranske revolucionarne garde na Izrael, javlja National Independent. U toku su proslave i na ulicama Libana nakon napada Irana na Izrael, dodaje ovaj medij na svom nalogu na društvenoj mreži X.

Misija Irana u UN zapretila Izraelu

Izrael može da očekuje mnogo oštriji odgovor od Irana ako napravi još jednu grešku, rekla je iranska misija pri UN u komentaru na društvenoj mreži X.



- Ako izraelski režim napravi još jednu grešku, odgovor Irana će biti mnogo oštriji - saopštila je stalna misija.

Liban, Irak i Egipat zatvorili vazdušni prostor za sve letove

Iran uputio poruku Izraelu

Iranska državna televizija izvestila je da Izrael treba da se primiri ili će "Hezbolah ući sa severa, a Sirijci sa Golanske visoravni".

Britanski borbeni avioni spremni

Britanski borbeni avioni, bazirani na jugu Kipra, spremni su da polete kako bi presreli iranske bespilotne letelice, prenose izraelski mediji. 

Vanredno zasedanje u Beloj kući

Američki predsednik, Džozef Bajden, sastao se večeras sa svojim timom za nacionalnu bezbednost kako bi izvršili procenu napada Irana na Izrael, prenosi CNN pozivajući se na američkog zvaničnika. Kako navodi, sastanak u Beloj kući je u toku.

Iranska opozicija poziva na ustanak

Istaknute iranske opozicione ličnosti osuđuju iranski napad dronovima na Izrael, nazivajući ga suprotnim volji većine Iranaca, koje pozivaju da se suprotstave režimu iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija.

- Hameneijev rat nije rat Irana ili iranske nacije. Hamenei i njegov režim pretvorili su Iran u zaostalu i izolovanu zemlju, a uključivanjem nacije i države u još jedan rat, oni samo doprinose bedi Iranaca - piše Reza Pahlavi, iranski prestolonaslednik, koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama, na Fejsbuku.

Iran lansirao prvi talas balističkih raketa

Iran je lansirao prvi talas balističkih raketa na mete u Izraelu, javlja agencija Tasnim.

Bela kuća procenila trajanje iranskog napada

Napad Irana na Izrael može trajati nekoliko sati, ocenili su u Beloj kući, prenose RIA Novosti.

Huti se pridružili napadu

Jemesnki Huti koji su deklarativno u ratu sa Izraelom od početka oktobra 2023. godine pridružili su se u subotu uveče 13. aprila u napadu na Izrael.

Kako se navodi najpre je Jemen zatvorio svoj vazdušni prostor za civilni saobraćaj, odnosno teritoriju koju kontrolišu na jugu i istoku zemlje, a onda su se oglasili jemenski Huti koji su naveli da su i oni napali Izrael i da su poslali dronove i krstareće rakete.

Iran najavio lansiranje raketa

Iran je potvrdio lansiranje dronova i najavio skoro lansiranje raketnog napada na Izrael, prenose RIA Novosti.

Američki general CENTCOM-a hitno napustio Izrael

Komandant Američke centralne komande (CENTCOM), general Majkl Kurilja, hitno je napustio Izrael, javio je Foks njuz.

Kurilja se prethodno u Izraelu susreo sa premijerom, Benjaminom Netanjahuom, u vazdušnoj bazi Hadcor.

Arapski mediji navode da se Kurilja verovatno zaputio ka Jordanu, a na društvenim mrežama je prikazano kako je njegov avion poleteo iz Tel Aviva ka Jordanu. 

Irak zatvorio vazdušni prostor

Nakon što je Iran je lansirao desetine dronova kamikaza ka Izraelu i time otpočeo rat oglasilo se Ministarstvo saobraća Iraka.

- Irak je zatvorio svoj vazdušni prostor. Sav vazdušni saobraćaj je privremeno obustavljen - saopštilo je Ministarstvo saobraćaja zemlje.

Iran lansira rakete?

Iran bi pored dronova mogao da lansira i rakete, prenose pisanja medija RIA Novosti, oslanjajući se na američke i izraelske izvore.

Lansiran drugi talas dronova

Drugi talas dronova lansiran je iz Irana ka izraelskoj teritoriji, preneo je Tajms of Izrael pozivajući se na iranske medije.

Desetine bespilotnih letelica lansirano je prethodno u prvom talasu sa iranske teritorije prema Izraelu, preneli su izraelski mediji.

Middle East Eye navodi da će dronovima koji su lansirani u prvom talasu biti potrebni sati da stignu do Izraela i da postoji mogućnost da će ih presresti izraelski vojni avioni, kao i drugi sistemi protivvazdušne odbrane Izraela.

U Tel Avivu prijavljen veliki nestanak struje

U mnogim okruzima Tel Aviva večeras je prijavljen veliki nestanak struje usled velikog sajber napada na izraelsku elektroenergetsku mrežu, javila je libanska TV mreža Al Majadin.

Sajber hakerska grupa pod imenom "Sajber osvetnici" je u saopštenju navela da preuzima odgovornost za isključenje struje na različitim delovima okupiranih teritorija.

Grupa je naglasila da je izvela ovaj sajber napad od juga ka severu kao odgovor na zločine izraelskog režima u Gazi.

Saopštenje izraelske vojske

Izraelska vojska se hitno oglasila. Kako kažu, spremni su da se pozabave iranskim bespilotnim letelicama čim stignu.



Oglasio se Benjamin Netanjahu

Iran je pokrenuo napad na Izrael koristeći desetine dronova, a premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, poručio je da je Izrael spreman, preneo je Tajms of Izrael.

Netanijahu je na konferenciji za novinare objavio da je Izrael spreman.

- Prethodnih nekoliko nedelja Izrael se spremao za mogućnost direktnog napada iz Irana, a naša protivvazdušna odbrana je raspoređenja. Spremni smo za svaki scenario, kako za napad, tako i za odbranu - poručio je Netanijahu.

Analitičar CNN: Zvaničnici potvrdili da je počeo napad

Novinar američkog portala Aksios, Barak Ravid, objavio je večeras na platformi X da je Iran pokrneuo napad na Izrael koristeći nekoliko desetina dronova.

Ravid, koji je i analitičar CNN, je kao izvor naveo četiri neimenovana izraelska i američka zvaničnika.

Glas javnosti R01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR