nedelja 9. septembar 2012.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Kari, brate, pomagaj!

Kari, brate, pomagaj!

Košarkaši Srbije na dva načina mogu da se plasiraju na Evropsko prvenstvo u Sloveniji 2013. godine. Prvi način je da sami izbore plasman, drugi je pomoć prijatelja.

U prvom slučaju Srbija mora da savlada Izrael u poslednjem kolu sa najmanje 19 poena razlike i tako sigurno obezbedi drugo mesto u grupi A i direktan plasman.

S obzirom na dosadašnje igre i poraz u prvom meču u Izraelu, "Orlovima" će biti izuzetno teško da dođu do željene ubedljive pobede. U tom slučaju, izabranici Dušana Ivkovića mogu da prođu kao jedna od četiri trećeplasirane ekipe.

Prema pravilima FIBA Srbiji će se oduzeti rezultati postignuti u mečevima protiv poslednjeplasirane ekipe u grupi (najverovatnije Slovačka), pa će tako "Orlovi" u poslenji krug ući sa skorom 3-4. Pobeda izražena sa manje od 19 poena protiv Izraela dovela bi Srbiju do skora 4-4. U ostalih pet grupa, kada je treće mesto u pitanju, situacija je sledeća: Turska, Belgija, Letonija i Azerbejdžan imaju skor 4-3, a Austrija 3-4.

Turska (protiv Češke kod kuće), Belgija (u gostima protiv Albanije) i Letonija (u gostima protiv Rumunije) ne bi trebalo da imaju većih problema da zabeleže pobede i plasiraju se na Eurobasket 2013. Austrijanci gostuju Hrvatskoj, kojoj bodovi nisu neophodni, i postoji mogućnost da stignu do skora 4-4. Ostaju Azerbejdžanci, koji gostuju Nemačkoj i Svetislavu Pešiću. Ukoliko se ne desi senzacija i Azerbejdžan će imati skor 4-4, a u trouglu sa Srbijom odlučivala bi koš razlika.

Azerbejdžan ima trenutno koš razliku +11, Austrija +16, a Srbija +62 (ukoliko Slovačka bude poslednjeplasirana) ili +40 (ukoliko Island bude poslednjeplasirani).

Zaključak, Srbija sa pobedom 19 i više poena protiv Izraela sigurno odlazi na EP, sa pobedom ispod 19 poena čeka poraz Azerbejdžana u Nemačkoj.

Poraz od Izraela u "Pioniru" definitivno bi izbacio Srbiju sa Evropskog prvenstva, ali i kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014.