utorak 9. mart 2010.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Dišljenković: Ukrajinac iz parktičnih razloga

REZERVNI GOLMAN REPREZENTACIJE SRBIJE VRATIO NAŠ PASOŠ

Dišljenković: Ukrajinac iz parktičnih razloga

Bivši "orao" je odnedavno postao državljanin Ukrajine, a na taj korak se odlučio kako bi imao zagarantovano mesto među stativama Metalurga. Pošto po ukrajinskom zakonu ne postoji mogućnost dvojnog državljanstva, Dišljenković je vratio srpski pasoš

Vladimir Dišljenković, sada već bivši golman reprezentacije Srbije, ali i nekadašnji državljanin naše zemlje, odrekao se srpskog pasoša i odnedavno postao Ukrajinac, kako bi kao "domaći" igrač imao zagarantovano mesto među stativama Metalurga iz Donjecka! Golman ukrajinskog prvoligaša demantovao je da je nacionalni tim Srbije napustio zbog favorizovanja Vladimira Stojkovića i izjavio da je pravi razlog što neće biti učesnik SP u Južnoj Africi učestalost povreda.

Sedam puta među "orlovima"

Dišljenković je prvi put stao na gol nacionalnog tima, tadašnje Srbije i Crne Gore, 31. marta 2004. godine na prijateljskom meču protiv Norveške u Beogradu. Od tada, golman Metalurga je zabeležio sedam nastupa u dresu reprezentacije i primio isto toliko pogodaka.
Klupsku karijeru Dišljenković je započeo u Crvenoj zvezdi, za koju je branio 58 puta. Tokom boravka na "Marakani" Dišljenković je jednu sezonu proveo na pozajmici u beogradskom Hajduku, da bi u leto 2004. potpisao za Metalurg. Na golu kluba iz Donjecka Vladimir je stajao 84 puta.

- Sve što se pisalo povodom moje odluke da više ne branim za reprezentaciju Srbije je proizvoljna mašta novinara. Prava istina je učestalost povreda. Klupski lekar mi je savetovano da je bolje da napravim pauzu na leto, jer u suprotnom rizikujem karijeru. Nema sujete, niti tražim dres sa brojem jedan, a kamoli konflikt. Sa Stojkovićem sam veliki prijatelj, od mene je uvek imao podršku, a konkurencije je bilo samo sa sportske strane. Nisam takav tip da bilo koga ucenjujem i tražim da branim. Želeo sam da idem na SP ali, ponavljam, zarad toga nisam smeo da rizikujem karijeru - rekao je Dišljenković.

Dišljenković je odnedavno postao državljanin Ukrajine, a na taj korak se odlučio kako bi imao zagarantovano mesto među stativama Metalurga. Pošto po ukrajinskom zakonu ne postoji mogućnost dvojnog državljanstva, Dišljenković je vratio srpski pasoš.
- Pojavila se mogućnost da uzmem ukrajinsko državljanstvo i tako olakšam muke sebi i klubu. U svakom ukrajinskom klubu moraju da igraju četiri domaća igrača, a u Metalurgu je prisutan veliki broj stranaca. Iz tog razloga sam u više slučajeva morao da sedim na klupi, iako mi po kvalitetu pripada mesto među stativama. To je jedini razlog što sam uzeo ukrajinsko državljanstvo, a ne neko odricanje od Srbije - poručio je nekadašnji čuvar mreže Crvene zvezde.

P. P.