subota 7. februar 2009.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Tamna zvezda

MAJKL FELPS KAŽNJEN ZBOG NEDOLIČNOG PONAŠANJA

Tamna zvezda

Olimpijskog šampiona i rekordera Majkla Felpsa američka plivačka federacija kaznila je tromesečnom zabranom zbog objavljene fotografije na kojoj je prikazan kako puši marihuanu. Felps će u istom tromesečnom periodu ostati i bez finansijske podrške federacije, ističe se u saopštenju upravnog odbora te sportske organizacije.
- Ne radi se o tome da je prekršen neki antidoping propis, već smo odlučili da Majklu pošaljemo ozbiljnu poruku, jer je razočarao toliko ljudi, naročito stotine hiljada dece - članova federacije, koja u njemu vide heroja i uzor - kaže se u saopštenju.
Iako je njegova marketing agencija na sve načine pokušavala da spreči objavljivanje kompromitujućeg materijala, druga strana Felpsove medalje ugledala je svetlo javnosti. Pritešnjen dokazima, Felps se odmah javno izvinio za svoje nedolično ponašanje. Iako je veći deo javnosti s negodovanjem prihvatio sliku razvratnog „heroja nacije“, među prvima koji su abolirali Majkla Felpsa našli su se Međunarodni olimpijski komitet i njegov predsednik Žak Rog. Ne krijući simpatije prema plivačkom rekorderu, MOK je prihvatio izvinjenje, uz blago upozorenje da to više ne ponovi.
Policija Kolumbije, glavnog grada Južne Karoline, kao i istoimeni univerzitet, izjasnili su se da neće pozivati Felpsa na odgovornost. Međutim, Leon Tot, šerif okruga Ričlend u Južnoj Karolini, najavio je da bi protiv slavnog sportiste mogla da bude podignuta optužnica zbog toga što je na javnom mestu, na Univerzitetu u Južnoj Karolini, pušio marihuanu. On je precizirao da se u toj američkoj saveznoj državi konzumiranje marihuane smatra krivičnim delom za koje je predviđena kazna zatvora od 30 dana ili novčana kazna od 570 dolara, uz plaćanje sudskih troškova.
- Ovaj slučaj se ne razlikuje od bilo kog drugog slučaja - poručio je šerif Lot i dodao da će protiv Felpsa biti podignuta optužnica ukoliko se dokaže da je navedeno delo izvršio u okrugu Ričlend.