subota 6. avgust 2011.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Na startu Montreala dve svečanosti za Đokovića

Na startu Montreala dve svečanosti za Đokovića

OTAVA - Na teniskom turniru Rodžers kup koji počinje u Montrealu biće priređene dve svečanosti u čast prvog tenisera sveta Novaka Đokovića.
Na specijalnoj ceremoniji koju na glavnom terenu u ponedeljak 8. avgusta priređuje Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) biće odata počast Đokoviću kao novom vodećem igraču na ATP listi.

Novak Đoković je na prvom mestu svetske rang-liste 4. jula smenio Rafaela Nadala koji je na tom mestu bio od 7. juna prošle godine.
Direktor turnira Ežen Lapjer (Eugene Lapierre) izjavio je da je oduševljen što će Đoković proslaviti vodeću poziciju baš u Montrealu.
"On je ovde prvi put celom svetu pokazao svoj raskošni talenat 2007. godine pobedivši tada vodeću trojku: Federera, Nadala i Rodika i osvojivši Rodžers kup. Njegovi ovogodišnji zadivljujući rezultati svrstali su ga u red velikih šampiona", zaključio je Lapjer u izjavi objavljenoj na zvaničnom sajtu turnira.

U posebnoj sali za visoke zvanice organizator takmičenja Tenis Kanada, zahvaljujući inicijativi i umetničkom radu jedne Kanađanke srpskog porekla prirediće u ponedeljak svečanost kakva dosad nikada nije priređivana na ATP turnirima.
Akademska slikarka iz Montreala Marina Gavanski Zisis (Zišis) pokloniće Novaku Đokoviću veliku umetničku sliku, njegov portret, koji je sama naslikala tehnikom ulja na platnu.

Biće to drugi portret, posle Teslinog, koji je Marina Gavanski naslikala u seriji velikana koji su proslavili srpski narod u matici i dijaspori.
"Da naslikam Đokovićev portret podstaknuta sam naročito posle njegove ovogodišnje pobede u Australiji i izjave da je posvećuje svom narodu i svojoj zemlji. To je u mnogima od nas srpskog porekla naročito u emigraciji razbudilo emocije i nešto skriveno duže vremena, uplašeno i potišteno u nama, pretvorilo u radost i ponos", izjavila je Marina Gavanski.

Gavanski je kazala da Đokovića nije slikala samo iz rodoljubivih razloga, već zato što iz njega kao igrača-sportiste i mladog čoveka zrači pozitivna energija koja inspiriše i umetnika.
Marina Gavanski od detinjstva živi u Kanadi, ali je Akademiju likovnih umetnosti završila u Beogradu. Diplomskom izložbom 1979. osvojila je Oktobarsku nagradu Beograda.

Početkom 1980-ih godina vratila se u Kanadu gde u centru Montreala ima svoj studio (www.marinastudio.com). Imala je mnogobrojne samostalne i grupne izložbe uključujući i one u ambasadi Srbije u Otavi.
Svečanosti predaje Đokovićevog portreta prisustvovaće i ambasador Srbije u Kanadi Zoran Veljić.