Glas Javnosti

Popović: Imamo svetlu perspektivu kada je reč o rakijama i u tome treba istrajati

Društvo
Autor: Glas javnosti

Doktor Branko Popović iz čačanskog Instituta za voćarstvo novi je predsednik Komisije za senzorno ocenjivanje kvaliteta jakih alkoholnih pića na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji će ove godine biti održan od 18. do 23. maja.

Kako kaže, imamo razloga da se ponosimo:
- Naše sorte šljive su zastupljene širom regiona. Institut se ozbiljno uhvatio u koštac i sa očuvanjem naših starih autohtonih sorata šljive i drugog voća, koje predstavljaju izuzetnu sirovinu za proizvodnju vrhunskih rakija, tako da pružamo veliki doprinos razvoju naše šljivovice i drugih voćnih rakija, kao i drugih jakih alkoholnih pića na teritoriji Srbije, ali i šire u regionu.

U Srbiji ima više od 1.000 registrovanih destilerija koje ulažu ozbiljna sredstva u proizvodne kapacitete i samu proizvodnju. Postoje mnogo veće destilerije u nekim drugim krajevima Srbije, nego što su u čačanskom kraju. Ljudi ulažu milionske sume, posmatrano u evrima, u izgradnju novih destilerija i podruma rakija sa najsavremenijom opremom koja je potrebna da bi se dobile sazrele rakije vrhunskog kvaliteta, bez ikakvih mana, koje mogu da zadovolje ukuse potrošača širom sveta.

U okolini Čačka ima izuzetnih proizvođača rakije, ne tako velikih po kapacitetu, ali sjajnih kada je reč o rezultatima i postignutom kvalitetu našeg omiljenog nacionalnog pića.

- Najvažnije je što se svet i Evropa upoznaju sa ukusima i mirisima iz Srbije, koji im do sada nisu bili poznati, jer više piju neka druga jaka alkoholna pića, poput viskija, konjaka, votke, tekile i džina, iza kojih stoje veoma ozbiljne državne priče. Naša zemlja se uključila da podrži šljivovicu tek pre nekih desetak do 15 godina, tako da još uvek nismo dostigli odgovarajući nivo sa količinama i kvalitetom. Na dobrom smo putu, kapaciteti za proizvodnju vrhunskih rakija se povećavaju, ulažu se velike sume novca u destilerije i izgradnju novih podruma, u tehnologiju, znanje - kaže Popović.

Dodaje da destilerije zapošljavaju mlade tehnologe i šalju svoje rakije na sajmove na kojima se utvrđuje njihov kvalitet.

- Jedino se na taj način može utvrditi gde se nalaze naša jaka alkoholna pića, po kvalitetu, mirisu i ukusu, u poređenju sa drugima. Smatram da smo sa tim razvojem destilerija za proizvodnju voćnih rakija uposlili domaću mašinsku industriju, domaće voćarstvo i neke prateće industrije, poput proizvodnje ambalaže, dizajnerskih službi, marketinga. Smatram da za sada imamo svetlu perspektivu i u tome treba istrajati, naročito sada, kada se radi na proizvodnji starih šljivovica vrhunskog kvaliteta za koje je potrebno dugogodišnje odležavanje u drvenim burićima, bez korišćenja nekih alternativnih načina sazrevanja rakije, da bismo dobili neke luksuzne brendove - rekao je dr Popović.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR