četvrtak 29. april 2010.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Ljute papričice protiv bolova

GRUPA ISTRAŽIVAČA IZ TEKSASA DOŠLA DO NOVOG ANALGETIKA

Ljute papričice protiv bolova

HJUSTON - Proučavanjem ljutih papričica naučnici pokušavaju da proizvedu novi tip analgetika koji bi mogao da blokira bol u samom korenu.
U studiji grupe istraživača sa Univerziteta u Teksasu, objavljenoj u časopisu "Klinička pretraga", navodi se da je sastojak sličan kapsaicinu, koji čini papriku ljutom, pronađen u ljudskom telu na žarištima bola.
Naučnici veruju da bi blokiranje proizvodnje ovog sastojka moglo da zaustavi hroničan bol kod pacijenata, preneo je Bi-Bi-Si.
Kapsaicin je glavni sastojak ljutih papričica koji izaziva osećaj "požara" u ustima prilikom konzumiranja tako što povezuje receptore koji se nalaze u ćelijama unutar našeg tela.
Na sličan način, prilikom povrede, telo proizvodi supstance nalik kapsaicinu, odnosno masne kiseline nazvane metaboliti oksidisane linoleinske kiseline (OLAM), koje putem receptora izazivaju bol, objašnjavaju naučnici.
Vođa istraživanja, dr Kenet Hargrivz sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Teksasu, i njegov tim pokušali su da ustanove da li je moguće blokirati ove novootkrivene "puteve bola".
Laboratorijski testovi na miševima pokazali su da isključivanjem jednog gena za receptore izostaje reakcija na kapsaicin.
- Ovo je značajan prodor u razumevanju mehanizama bola i kako ga efikasno suzbiti, kazao je dr Hargrivz, navodeći da su on i njegov tim otkrili porodicu endogenih molekula sličnih kapsaicinu koji se luče prilikom povreda.
- Sada znamo kako da blokiramo te mehanizme novom vrstom terapija koje ne izazivaju zavisnost, dodao je on.
Dr Hargrivz se nada da će novi analgetici biti u stanju da suzbiju razne oblike hroničnog bola, uključujući i bolove prouzrokovane teškim oboljenjima kao što su rak, artritis i fibromijalgija.