četvrtak 29. april 2010.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Hleb naš nasušni, pa još sa medom

Oprobajte se kao kuvar

Hleb naš nasušni, pa još sa medom

Domaćice najčešće pripremaju neke vrste kolača koji su poznati pod imenom medenjaci, a proizvode se i neke vrste bombona i ratluka na bazi meda. Upotreba meda u pekarstvu, u odnosu na neke druge zemlje, kod nas je zanemarljiva. Kao primer drugačije prakse navešćemo da se u SAD jedna trećina od celokupne proizvodnje meda upotrebi u pekarskoj industriji. Glavni razlog za tako veliku upotrebu u pekarstvu potiče zbog osobine meda da zadržava vlagu u hlebu, pa samim tim i njegovu svežinu u toku dužeg perioda. Obično se testu dodaje oko 4 do 5 odsto tečnog meda. Za kvasac, koji med čini razuđenim, med je najbolji energetski materijal. Sem toga, hleb dobija izvanrednu boju zbog delimične karamelizacije na površini hleba. Iako nam je u svakodnevnoj ponudi više vrsta hleba to je teže da se nađe onaj pravi, po našem ukusu - mirišljav, ukusan, neofarban, bez neželjenih dodataka... Ali i onaj koji može da se jede i sutradan. Pa, ako imate vremena, oprobajte se kao pekar i ispecite kvalitetan i zdrav hleb, obogaćen medom, baš onakav kakav želite.
Hleb za svačiji ukus

Sastojci
- dva kg oštrog brašna
- kilogram ražanog brašna
- 50 g svežeg kvasca
- kašičica meda
-  kašika soli
- dve kašike ulja
- malo putera
Priprema: Razmutite kvasac sa malo meda i toplom vodom i ostavite da odstoji dok ne zapeni. Pomešajte obe vrste brašna i so, napravite udubljenje na sredini pa u njega sipajte malo meda, kvasac, ulje i, dodajući toplu vodu, zamesite testo. Izručite na radnu površinu i mesite 10 minuta dok testo ne postane glatko. Oblikujte loptu, razrežite je nožem unakrst po površini, prekrijte tkaninom i ostavite na toplom mestu dok ne udvostruči zapreminu. Premesite, podelite da šest delova i formirajte okrugle hlepčiće ili veknice (razvucite testo oklagijom, pa urolajte, bolje će da se ispeče). Poređajte hlebove u plehove i ostavite još 40-45 minuta da narastaju, pa stavite u zagrejanu rernu. Posle par minuta smanjite temperaturu i nastavite da pečete. Ako želite reš koricu držite u rerni posudu s vrelom vodom, a ako želite meku, premažite hlepčiće maslacem 10 minuta pre kraja pečenja. Ispečene hlepčiće ohladite na žičanoj rešetki.
Sa ovsenim pahuljicama
Sastojci
- 450 g integralnog brašna
- 150 g ovsenih pahuljica
- tri dl mlake vode
- 30 g kvasca
- kašika meda
-  kašičica soli
-  kašičica maslaca
- jedno belance
- ovsene pahuljice za posipanje
Priprema: Rastopite kvasac u mlakoj vodi sa kašikom meda. Kad kvasac zapeni, dodajte kašiku putera i ovsene pahuljice pa ostavite 10 minuta. Dodajte so i integralno brašno, umesite testo i ostavite po strani prekriveno krpom dok ne naraste (oko sat). U međuvremenu, podmažite puterom kalup za pečenje i obložite ga ovsenim pahuljicama. Premesite testo, izbacite sav vazduh iz nadošlog testa, oblikujte jufku, stavite je u kalup i ostavite da ponovo narasta još sat. Premažite testo smesom od belanca umućenog sa kašikom tople vode, pospite ovsenim pahuljicama i pecite 15 minuta na 220, a onda smanjite na 200 stepeni. Kad je hleb pečen premažite ga toplom vodom, uvijte u čistu krpu i stavite na rešetku da se ohladi.
Hleb sa začinima
Sastojci
- 200 g integralnog pšeničnog ili kukuruznog brašna
- 200 g integralnog raženog brašna,
- pola paketa svežeg kvasca
-  kašika meda
- malo soli
- kašičica kima
- dve kašike iseckanog peršuna i celera
- kašičica suve nane
- pola kašičice origana
- na vrh noža majčine dušice
Priprema: Sve navedene sastojke izmešati sa 200 g tople vode, umesiti meko testo i ostaviti ga na toplom oko jedan sat. Premesiti, staviti u uži pleh ili oblikovati pogaču i peći tako što hleb stavljate u hladnu rernu i zagrevate je do 220 stepeni. Hleb je gotov kada igla zabodena u testo postane suva i čista.