petak 26. mart 2010.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Prirodni čistač organizma

Narod sremuš opisuje kao mlađeg brata belog luka

Prirodni čistač organizma

Divlji beli luk, sremuš, cremboš, medveđi luk samonikla je jestiva biljka. Narod ga opisuje kao mlađeg brata belog luka. Često ga zovu „ubica otrova"

Stari Rimljani su ga smatrali izuzetno lekovitim. Raste u rano proleće na vlažnom i humusnom zemljištu u listopadnim, četinarskim i mešovitim šumama. Stručnjaci i travari upozoravaju - listovi divljeg luka su veoma slični otrovnim listovima đurđevka i mrazovca! Zato obratite pažnju! Sremuš raste pojedinačno dok su listovi mrazovca isprepleteni. Kod đurđevka je donja strana listova sjajna i oni rastu po dva ili tri na jednoj kratkoj stabljici. Ukoliko niste potpuno sigurni da ćete ubrati baš sremuš, bolje je da ga kupite na pijaci.

Špageti sa sremušom

Za porciju špageta potrebno je šaka kikirikija, šaka sitno seckanog sremuša i kašika maslinovog ulja. Sve sastojke ispasirajte u blenderu. Masu prelijte preko vrućih špageta. Odozgo naseckajte nekoliko kockica paradajza, dodajte malo svežeg ili suvog bosiljka ili nane.

Rolnice sa sirom

Kao odlično predjelo možete napraviti rolnice od sremuša. U svaki listić sremuša stavite pola kašike sremskog sira i urolajte. Prija uz vruć domaći hleb.

Namaz od sremuša

Potrebno je oko 100 g lišća sremuša, 200 g zrelog sira, 50 ml kisele pavlake, dva tvrdo kuvana jajeta, so i biber po ukusu. Sve sastojke sjedinite blenderom, stavite u činijice, poklopite i stavite u frižider do služenja.


Luk koji podmlađuje

 Zbog glavnog sastojka alina, koji se rasecanjem ili zagrizanjem, pod uticajem kiseonika, pretvara u alicin, sremuš pozitivno deluje na kardiovaskularni sistem i pomaže da krvni sudovi ostanu mladi i elastični. Takođe, doprinosi da se krv ne lepi, već da normalno protiče kroz krvne sudove. Za normalnu cirkulaciju krvi dovoljno je pojesti samo jedan gram sremuša dnevno, dok vam za potpuno isto dejstvo treba tri čena belog luka. Bogat je etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom, belančevinama, mastima, pa nije čudo što poseduje fenomenalan antiejdž efekat.

Sremuš brzo čisti organizam od štetnih materija, pa čak može da spreči napade glavobolje, kao i da poboljša varenje. Deluje antibakterijski, a pomaže i kod hematoma i rana koje teško zarastaju.

Odličan za iskašljavanje

Pomaže kod arterioskleroze, povišenog krvnog pritiska, bolesti jetre, pluća, pri čišćenju rana, želuca i creva... Odličan je za iskašljavanje i olakšava disanje. Ukoliko se osećate iscrpljeno i malaksalo, sremuš će vam poboljšati cirkulaciju, regulisati krvni pritisak, pod uslovom da ga koristite u svežem obliku. Ako stvarno želite da osetite njegove zdravstvene efekte, treba ga svakodnevno jesti dve do tri nedelje. Možete ga koristiti kao dodatak salatama ili čorbama, varivima, u namazima ili sosovima. S njim nećete imati problem s neprijatnim zadahom, jer se karakterističan miris oseća samo dok se jede.

Vredi ko zlato

Čuveni travar i sveštenik Johan Kincle o ovoj korisnoj biljci je zapisao sledeće: „Nijedna biljka na zemlji nije tako delotvorna za čišćenje želuca, creva, krvi, kao divlji luk. Večito bolesni ljudi... bledunjavi, trebalo bi da cene divlji luk kao zlato. Mladi ljudi cvetali bi kao ruže i razvijali se kao jele na suncu..."