petak 26. mart 2010.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Mesto za rajske snove

Kako da uredite svoju spavaću sobu

Mesto za rajske snove

Idealan položaj kreveta je u dijagonali sa vratima

Ako pripadate grupi malobrojnih srećnika koji su dobili ili nasledili stan, verovatno imate žarku želju da ga opremite onako kako valja od poda do plafona. Naravno, sve zavisi od toga koliku kvadraturu stan ima. Ukoliko je vaš novi životni prostor po svetskim standardima, podrazumeva se da ima dnevni boravak, kuhinju, trpezariju i spavaću sobu. Svaku prostoriju lagano možete opremiti, ali spavaća soba zahteva neka osnovna pravila kako bi vam noć protekla u lepim i lepršavim snovima. Evo nekoliko stavki koje bi trebalo da znate, a koje će vam u mnogome pomoći da lepše spavate.

Jednostavan dekor

Ukoliko živite sa partnerom, podrazumeva se da u spavaćoj sobi spava vas dvoje. Zbog toga bi u ovoj sobi trebalo da držite određene predmete u paru, kao naprimer: dva noćna stočića, dve slike, dve lampe... Pošto je spavaća soba namenjena odmoru, treba da ima jednostavan i skroman dekor koji će stvoriti umerenu energiju. Zato izbacite ako je moguće sve predmete i komade nameštaja kojima tu nije mesto.

Zaobljen nameštaj

Birajte nameštaj zaobljenog oblika pre nego onaj sa oštrim uglovima koji ubrzava protok energije. Na noćni stočić stavite neku fotografiju ili predmet koji volite da vidite pre spavanja i kada se probudite. Miran san i lepi snovi u tom slučaju su osigurani.

Udaljite orman od kreveta

Ako u spavaćoj sobi imate plakar, udaljite ga što je moguće više od glave kreveta, jer on ne treba da opterećuje vaš san. Neka orman bude proporcionalan sa veličinom sobe. Napravite dovoljno polica u plakaru kako bi sve stvari skladno rasporedili i izbegli nered koji prema feng šuiu negativno utiče na okruženje.

Dovoljno prostora oko kreveta

Krevet mora da bude malo udaljen od zida kako bi energija slobodno kružila. Glava kreveta bi u najboljem slučaju trebalo da bude pristupačna sa svih strana. Ako je moguće, ne spavajte ispod grede ili ispod ventilatora.

Prigušena svetlost

Izbegavajte jako osvetljenje u spavaćoj sobi jer ono oslobađa veliku količinu energije. Radije izaberite male lampe sa prijatnim abažurom.

Važan položaj vrata

Od položaja vrata zavisi položaj kreveta. Idealan položaj kreveta je u dijagonali sa vratima. Krevet nikako ne treba postaviti direktno naspram vrata jer bi se u tom slučaju velika energija usmeravala ka krevetu i remetila san. Dok spavate vrata spavaće sobe držite zatvorena.

Obavezno izbegavajte

1. Postavljanje glave kreveta ispod prozora ili tik uza zid.
2. Stavljanje nekog komada nameštaja čiji je oštar vrh okrenut ka krevetu.
3. Umnožavanje električnih aparata u spavaćoj sobi (TV, radio, muzički stub....)
4. Stavljanje radnog stola i donošenje radnog materijala u spavaću sobu. Aktivnosti ne treba mešati.
5. Držati otvorena vrata kupatila, ako je pored spavaće sobe.
6. Čuvanje predmeta ispod kreveta jer to blokira energiju.