četvrtak 25. decembar 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Pčelinje larve protiv iscrpljenosti

Pčelinje larve protiv iscrpljenosti

Larve su pčelinje potomstvo, a mogu biti radiličke, matične i trutovske. Analizom samlevenih trutovskih larvi, utvrđen je sledeći sastav: 65 do 68 odsto vode, 20 odsto proteina (sa većim sadržajem enzima), 6 odsto lipida, 1-3 odsto ugljenih hidrata, 1 odsto mineralnih materija, neodređen sadržaj vitamina, od kojih najviše ima vitamina A i D, do 5 odsto neidentifikovanih materija. Sličan je sastav i radiličkih i matičnih larvi. U prošlosti, a i danas, larve se konzumiraju u SAD, Kanadi i Japanu. U nekim zemljama Evrope stariji pčelari jedu larve, verujući da su lek za sve bolesti. U pojedinim afričkim zemljama ovo je deci omiljena vrsta jela. Mnoge kuhinje u svetu na meniju imaju specijalitete koji uključuju pčelinje larve. Priprema je različita, pa tako postoje larve pržene na ulju, dimljene, usoljene u slanoj vodi, flambirane. Kuvane larve podsećaju ukusom i aromom na kuvano jegrasto voće (orah, lešnik) ili na pržene kokice (kukuruz).
Enzimska aktivnost trutovskih larvi bliska je onoj u mleču u ćeliji saća. Koriste se zbog hranljivih kvaliteta. Preporučuju se kao stimulans kod raznih uzroka iznurenosti, kod određenih tipova oporavaka, gubitka apetita, poremećaja u rastu dece, kod kožnih bolesti, za jačanje sportista. Uz medicinski nadzor mogu se koristiti zajedno sa propolisom, polenom/pergom ili medom kod bolesti organa za varenje, nesanice, respiratornih poremećaja, ili da bi se nadoknadio deficit u hranljivim materijama, posebno vitamina i minerala. Novija istraživanja su potvrdila njihov efekat sa medom protiv određenih kancera i u zaštiti protiv zračenja.