sreda 25. februar 2009.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Kad “kraljevski„ hormon zataji

PRELAZNO DOBA NE POGAĐA SAMO ŽENE, POSLE ČETRDESETE MUŠKARCIMA OPADA NIVO TESTOSTERONA

Kad “kraljevski„ hormon zataji

Mnogo se piše i govori o menopauzi, odnosno o prelaznom dobu kroz koji prolaze žene u određenom periodu života, a koji karakteriše tegobe, hormonska neravnoteža, talasi vrućine po telu, znojenje, depresivna stanja, uznemirenost, nesanica, razdražljivost, plač.... Medicina je potvrdila da krizne godine pogađaju i muškarce.
Doktorka Svetlana Vujović, predsednica Srpskog udruženja za menopauzu, član Evropskog borda za primenu hormonske terapije kod žena u menopauzi i predsednica Srpskog udruženja za proces starenja muškaraca, tvrdi da i muškarci prolaze kroz promene u prelaznom periodu, ali potpuno drugačije od žena.
- Kod muškaraca već od tridesete, a posebno od četrdesete godine života dolazi do pada muških polnih hormona za oko jedan odsto godišnje - kaže dr Vujović.
Doktorka Vujović objašnjava da ne stare svi muškarci isto, a sve zavisi od toga koliko kod koga opada nivo glavnog muškog polnog hormona - testosterona.
- Nije čudo što testosteron nazivaju hormonom kraljeva. U zavisnosti od njegovog pada javljaju se i prvi simptomi. Muškarac nije više tako samouveren, postaje depresivan, tužan, neraspoložen... Dolazi do promena na krvnim sudovima, tačnije ateroskleroza i povećanja krvnog pritiska. Čula slabe, naročito čulo vida, sluha... Ceo organizam je pod udarom, ali postepeno i ne isto kod svih muškaraca. Koliko je testosteron važan pokazuje i činjenica da muškarac koji dobije infarkt u tom momentu ima jako nizak nivo testosterona, a ženski polni hormon je jako visok. Kada bi se u tom času dala tabletica testosterona ispod jezika, delovala bi kao nitroglicerin, proširila bi krvne sudove i sprečila dalji razvoj infarkta - objašnjava dr Vujovićeva.
Kada opadne nivo testosterona dolazi do slabljenja gustine kostiju, što prouzrokuje pojavu osteoporoze. Muškarci dobijaju na težini, a mišići lagano gube na tonusu.
- Muškarac kome je obim struka preko 102 cm već spada u rizičnu grupu. Testosteron je kod njega niži i ima višak ženskih hormona. Najbolja preventiva za svakog pojedinca svakako je sistemski pregled negde oko pedesete godine koji podrazumeva osnovne analize krvi, hormonske analize, EKG, merenje pritiska, internistički pregled, ultrazvuk stomaka, prostate i genitalija, pregled urologa, pregled kostiju. Na osnovu toga se vidi da li nešto treba korigovati ili ne - upozorava dr Vujovićeva.
Danas mnogi muškarci rešavaju problem potencije „levitrom“, ali taj lek ne utiče na hormonski status.
- Terapija vezana isključivo za erektilnoj disfunkciju direktno ne utiču na hormonski status. Međutim, da bi imala pun efekat, muškarac mora da ima normalni nivo testosterona u krvi jer u suprotnom lek za bolji seks neće imati pun uspeh.