ponedeljak 25. januar 2010.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Zanimljivosti iz sveta parfema

Sastojci životinjskog porekla su ponekad mnogo više cenjeni od biljnih

Zanimljivosti iz sveta parfema

Ambra je izlučevina kitova koja ponekad pliva u okeanu, a nekad se dobija prilikom lova. Neverovatno zvuči, ali ambra nastaje zbog probavnih smetnji kita. Naziv potiče od arapskog anbar, siva ambra, jer pod uticajem morske vode i atmosfere od crne postaje siva ili svetlosmeđa. Ribari je obično love mrežama prateći jata kitova najčešće u Indijskom okeanu i kod Australije. U staro doba ambra se smatrala snažnim afrodizijakom, a proslavio ju je veliki ljubavnik Kazanova, koji je navodno koristio kao napitak u toploj čokoladi, kako bi još više podigao svoju polnu moć.

Mošus je polna izlučevina govečeta koje živi u središtu Azije, tačnije na Tibetu. Sirovina se dobija pražnjenjem džepova oko polnih žlezda mužjaka. Miris je izuzetno jak, a može se prikupiti oko 15 do 20 grama sirovine po jednoj odrasloj životinji. Interesantno je to da su haremske lepotice Istoka bile ponekad najbizarniji izvor mirisnih esencija, jer su se posle hranjenja mošusom i ambrom, kasnije znojile bukvalno sa parfemskim ekstraktom!

Kastoreum je izlučevina dabra, koja životinji služi za održavanje nepromočivosti krzna. Miriše na dim, katran i kožu, a koristi se u muškim i orijentalnim ženskim parfemima. Da bi se izdvojio kastoreum, lovci moraju da ubiju dabra!

Cibet je obeležavajuća izlučevina cibetskih mačaka, koje uglavnom žive u Etiopiji. Prirodno mačka se oslobađa ove izlučevine tako što se trlja o drveće i kamenje, a „berba" kod mačaka u kavezima može dati mesečno 25 do 30 kilograma po životinji. Miris je fekalni i urinarni, manje intenzivan od mošusa.