subota 21. novembar 2009.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Običan sapun nije poželjan

PRAVILNA NEGA INTIMNIH DELOVA TELA ŽENE SPREČAVA INFEKCIJU

Običan sapun nije poželjan

Iako intimna nega više nije tabu tema, ili bar ne bi trebalo da bude, ipak je iznenađujuće koliki je broj žena neobavešten o njoj. Zato mnoge od njih često pomisle da im je umesto sredstva za intimnu higijenu dovoljan običan sapun. Međutim, da li je on zaista dobro rešenje? Da li bi ipak valjalo da odrešimo kesu i damo novac za neko adekvatno sredstvo za intimnu negu?

Odgovore treba potražiti u različitoj pH vrednosti površine kože i intimnih delova. Doskora su čak i obični sapuni bili bazni ili neutralni, a pH vrednost površine kože je 5,5-blago kisela. Remećenje ove vrednosti može da dovede do isušivanja kože, kao i da potpomogne razvoj infekcija. Tako i sredstva za intimnu higijenu rade isti posao za naše intimne delove - naime, čuvaju ono što peru na idealnoj avrednosti (pH 3,5-4,0 - dakle, kiselija nego pH vrednost kože).

Odabir sredstva za intimnu negu

Danas na tržištu postoji mnogo proizvoda namenjenih intimnoj nezi, među kojima se preporučuju oni koji su prilagođeni sluznici i koži intimnih delova. Najprihvatljivija su ona koja imaju kiselost pH = 4,0, blagu tenzidnu bazu (bez SLS), sprečavaju isušivanje sluznice posle pranja i ne sadrže parfeme.

U intimnim delovima žene žive, u pažljivo određenoj ravnoteži, izvesne bakterije i gljivice koje su nam korisne. Međutim, one su korisne samo u svom pravilnom odnosu - kome doprinosi i kisela sredina u kojoj se nalaze. Remećenjem ove sredine bakterije ili gljivice počeće da se previše množe i eto nama infekcije. Svaka žena je bar jednom u životu osetila svrab, upalu i crvenilo u predelu polnog organa. Hormonske promene, stres i umor mogu da poremete ravnotežu, stvarajući pogodno tlo za zarazne klice. Trudnoća i pojačano lučenje polnih hormona su pogodni za razvitak gljivica kao što je candida albicans. Nedostatak estrogena u menopauzi izaziva sušenje sluzokože, a to je idealno za razmnožavanje štetnih bakterija. Učinak uništavanja „dobrih“ bakterija imaju i antibiotici čija nepravilna upotreba, bez konsultacije s lekarom, može dovesti do istih posledica.

Mirisni toalet papir, parfemi i alkohol mogu da izazovu iritaciju sluzokože. Plastificirani ulošci, zbog folije kojom su obloženi, sprečavaju pristup vazduha i održava stalnu vlažnost i tako podstiču razmnožavanje štetnih mikroorganizama. Uske pantalone i tanga gaćice izazivaju trenje nadražuju sluzokožu intimnih delova tela.

Tako je zbog današnjeg načina života, intimna nega obavezna i za to postoje specijalna sredstva koja svojom kiselošću i sastavom ne narušavaju ravnotežu bakterija koje štite. Ona pomažu da do infekcije ne dođe, a ako već imamo infekciju i lečimo je, ubrzavaju lečenje i potpomažu ponovno uspostavljanje idealne sredine. Međutim, intimna nega ne može da zameni lečenje u slučaju upale i ne smete pribegavati samolečenju, kada je reč o području polnih organa.