nedelja 20. jul 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Korfbol - sport budućnosti

Jedini mešoviti sport, nastao u Holandiji početkom XX veka

Korfbol - sport budućnosti

Ovaj sport je kod nas stigao 2005. godine, kada je i osnovan Korfbol savez Srbije. Trenutno postoje tri kluba u Srbiji - Stari grad, Beograd i Voždovac

Svaki put kada srpski sportisti postignu veliki uspeh na nekom takmičenju ili prvenstvu, cela zemlja „puca“ od ponosa. Međutim, treće Balkansko prvenstvo u korfbolu koje je održano od 27. do 29. juna u bugarskom gradu Blagoevgradu, na kome je naša reprezentacija po treći put postala prvak Balkana, slabo su propratili domaći mediji. A ipak nije mala stvar kada neko naš osvoji zlatno odličje, makar se radilo o sportu koji je prilično „mlad“ na našem prostoru. U želji da ovaj više nego zanimljiv sport približimo svojim čitaocima, porazgovarali smo sa Radomirom Krivokapićem, tim menadžerom naše reprezentacije, kao i korfbol kluba Stari grad.

- Korfbol je jedini mešoviti sport, nastao u Holandiji na početku 20. veka. NJegov idejni tvorac je bio Nico Broekhuysen, amsterdamski učitelj koji je želeo da svi učenici njegovog razreda učestvuju u igri, bez obzira na pol. Danas se korfbol igra u preko 50 zemalja na svetu, a na svake četiri godine se organizuju svetsko i evropsko prvenstvo - započinje priču Krivokapić.

Igra je dobila naziv po korfu, tj. korpi, a igra se na terenu dimenzija 40 sa 20 metara. Teren je podeljen na dve polovine koje se zovu zone. U obe zone je postavljen tri i po metra visok stub na čijem vrhu se nalazi korpa. Stub je postavljen na dve trećine udaljenosti od linije koja obeležava centar terena i linije koja predstavlja kraj zone. Najveća zanimljivost je to što se ekipe sastoje od četiri muškarca i četiri žene, a razlika u polovima se vidi samo u duelima. Naime, muškarci mogu da čuvaju samo muškarce, a žene samo žene. Utakmica traje 60 minuta, a timovi menjaju strane na poluvremenu. Svaki tim ima po osam igrača, a u obe zone ima po dve žene i dva muškarca. Poeni se postižu ubacivanjem lopte kroz korf, a posle svaka dva poena igrači iz napada i odbrambeni igrači menjaju svoja mesta.

- Korfbol je kod nas stigao 2005. godine, kada je i osnovan Korfbol savez Srbije. Trenutno postoje tri kluba u Srbiji - Stari grad, Beograd i Voždovac. U finalu plej-ofa sastali su se Stari grad i Beograd i igralo se do tri pobede. Stari grad, na čelu sa trenerom Duškom Planićem, savladao je Beograd bez većih poteškoća i tako stekao pravo da učestvuje u kvalifikacijama za Evropa kup, koji će se održati početkom oktobra u Sentandreji. Finalni turnir održaće se u Roterdamu i na njemu će se takmičiti ekipe iz Holandije, Belgije, Engleske i Nemačke, kao i još četiri ekipe iz kvalifikacija - objašnjava Krivokapić.

Uporedo sa Balkanskim, održano je i Balkansko klupsko prvenstvo, gde je prvak bio naš Stari grad, tako da su naši sportisti oba pehara doneli u Beograd. Šampioni Balkana su prvo igrali protiv Bugara i pobedili sa 14:3, sa Rumunima je bilo najnapetije, gde su se izvukli sa 5:3 i u samom finišu sa Grcima, koje su „oduvali“ sa 14:4. Zaslužan za ovakav trijumf zasigurno je trener Branko Pejović, ali ponajviše ekipa koju čine: Biljana Brekić, Kristina Savanović, Marija Popović, Tijana Ilić, Jelena Janković, Nadežda Petković, Dragana Crnomarković, Katarina Čolović, Duško Planić (kapiten), Ivan Vasilijević, Filip Popović, Miloš Nedeljković, Vuk Hranisavljević, Marko Beronja, Pavle Eftimovski i Milan Bataš - Bjelić. Momci i devojke, svaka čast!

- Prioritet Saveza u narednom periodu je da što više radimo na popularisanju korfbola, pa želimo da što pre otvorimo školu. Nadamo se da će uskoro nastati još neki klub, da bi time liga dobila na kvalitetu. Naredno Evropsko prvenstvo se održava 2010. godine u Holandiji i plasman na tom turniru nam je imperativ - govori Krivokapić o budućim planovima „korfbolovaca“.

Komentari

A gde moze i kada da se dodje na trening ili utakmicu,
bas mi se svidja ovaj sport

Javi mi se na mail. Sve cu da ti objasnim ukratko. Pozdrav