sreda 19. novembar 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Recite ne iskušenjima

KAKO DA LAKŠE SAVLADATE ŽIVOTNE PREPREKE

Recite ne iskušenjima

Rešili ste da započnete sa dijetom, a onda vam naprasno svi zalogajčići vidljivi golim okom postaju slasniji no inače. Upravo ste dobili platu, a nešto vam govori da biste mogli da svratite do najnovijeg tržnog centra i spiskate sve do poslednje pare. Često odustajete od ciljeva jer prosto ne uspevate da se suzdržite. Zvuči poznato? Ništa strašno, to je samo dokaz da ste ljudsko biće. Jedan od najtežih osećanja sa kojima se suočavamo je iskušenje. Nekada se ono čini kao prava đavolja rabota jer vas tera da nešto najviše želite upravo onda kada znate da to treba da izbegavate. Iako je lakše prepustiti mu se, to ne znači da ne treba da se boriti protiv njega. Treba objaviti rat iskušenju koje umanjuje kvalitet vašeg života i boriti se svim raspoloživim sredstvima. Bela zastava kao simbol predaje uopšte ne dolazi u obzir! Pre svega morate da želite da pobedite jer, ukoliko potajno priželjkujete da budete pobeđeni, nema teoretske šanse da izađete kao pobednik. Nije lako boriti se sa samim sobom, ali nije ni nemoguće.

Stalno podsećajte sebe šta je razlog zbog kojeg se odričete - Vratimo se na primer dijete. Ako želite da budete dobrog zdravlja, ispišite neke članke o ljudima koji su umrli od srčanih bolesti ili pozitivne o tome kako, na primer, osobe u trećem dobu trče maraton. Pročitajte članke više puta dnevno. Istražite sve o temi vezanoj za vašu odluku, sigurno ćete pronaći mnogo toga što će vas motivisati da se suočite sa iskušenjem i ne upropastite dijetu.

Iskoristite emocije - Osećaj srama je pozitivan u ovakvim situacijama. On je dobar saborac u bitkama sa iskušenjima. Javno objavite porodici i prijateljima da idete na dijetu. Svaki put kad poželite da je prekršite, setite se kako će vas prijatelji pitati da li se pridržavate novog režima ishrane i da li vam dobro ide. Pomoći će vam ako kod kuće ne držite ništa što bih vas teralo na slatki greh, a takođe možete da proslavite svaki dan u kojem ne podlegnete iskušenju.

Ne odustajte nikada - Prema nekim tezama, telo se ne predaje nikada. Zamislite da se penjete po steni. Ako odustanete na pola puta, pašćete na početnu tačku. Možda ćete imati volje za ponovno penjanje, ali bićete ozlojeđeni pa vaše pentranje neće biti više onako učinkovito kao što bi bilo da ste uspeli iz prvog pokušaja. Svaki put kada odustanete, novi pokušaj će biti sve teži i teži. Zarad sopstvene dobrobiti, svaki put kada osetite da se iskušenje infiltriralo u vaše redove, razmislite koliko će vam pad naneti povreda i otežati novo penjanje.

Verujte da iskušenje postaje sve manje sa svakom dobijenom bitkom - Kako budete napredovali, iskušenja će se činiti sve nebitnijima, postaće sve ređa, a vi ćete lakše nositi sa njima u svakom slučaju.

Ključne reči:

Komentari

Obično se kaže , računaj male korake kao usitnjene pobjede na putu do glavnog cilja, a ne kao svakomalo podlijeganje iskušenju koje nas tako kopka i navodi da se predamo prije završnice ili pozitivnog svođenja računa.Pauze na putu nisu kolebanja i skretanja sa istog, već svojevrsni i trenutni "odmor vječitih ratnika" da dođe do daha i uhvati ritam pobjede na kraju krajeva.Dakle, nikako odustajanje kad se rješenje već nazire, a možda i izlazak iz mogućeg problema, ne sudite o nama kao o slabićima dok ne udari gong o završetku borbe, a i onda je moguć "nastavak priče o nama" koji vjerujemo u sebe i ishod.