sreda 19. novembar 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Pobedite u trci sa obavezama

NAUČITE KAKO DA UZ POMOĆ MALIH TEHNIKA BOLJE RASPOLAŽETE SVOJIM VREMENOM

Pobedite u trci sa obavezama

Nađite bar 10 minuta dnevno kada nećete raditi baš ništa

Brz tempo življenja i svakodnevno suočavanje sa mnoštvom obaveza, kako na poslu, tako i sa onima koje vas čekaju kod kuće, često vas dovode u situaciju da pomislite da dan ne traje dovoljno dugo kako biste sve postigli. Takođe, u težnji za što boljom organizacijom koja bi trebalo da vam uštedi koji minut ili sat, neretko se desi da se upletete u još veći haos. Tako je snalaženje u modernom dobu punom zadataka koje treba izvršiti postalo pitanje koje se danas već studijski obrađuje, pa svi oni koji vape za dobrim savetom imaju priliku da posete neki od kurseva koji nas uči kako da postanemo gospodari svog vremena. Za novinare beogradskih redakcija kompanija „Elektroluks“ organizovala je korisno predavanje koje je održao Branko Đaković, jedan od vodećih stručnjaka iz oblasti edukacije top menadžera. Gospodin Đaković je predložio nekoliko saveta koji bi trebalo da vam pomognu u boljoj organizaciji.

1. Pokušajte krajem godine da isplanirate, bar okvirno, vašu narednu godinu.

2. Da bi lakše ispunili svoje obaveze, počnite da ih „memorišete“. Pošaljite sebi mejl, ostavite govornu poštu na sekretarici ili ih zapišite u notes.

3. Obavite svoje obaveze odmah. Na taj način ćete sebi obezbediti dragoceno slobodno vreme i bićete srećni što niste odložili obavezu.

4. Stavite svoje vreme na pijedestal. Izdvojite sat vremena dnevno za prijatelje, frizera ili odlazak na priredbu svog deteta.

5. Računajte uvek na gužve u saobraćaju. Krenite na posao ranije, a ukoliko stignete pre početka radnog vremena, imaćete kad da se pripremite za sastanak, obaveze koje vas čekaju ili jednostavno da u miru popijete kafu.

6. Ukoliko ste umorni od monotonog radnog okruženja, izađite na pauzu, a sa sobom ponesite laptop. Tako čak i iz kafića, restorana ili parka možete obavljati posao.

7. Nađite bar 10 minuta dnevno kada nećete raditi baš ništa. Sedite mirno i ne razmišljajte o poslu, već o prijatnim stvarima. Posle te male seanse, bićete produktivniji.

8. Sa sobom uvek nosite stvari bez kojih ne možete kako ne bi trošili vreme na jurnjavu i kupovinu. Ove sitnice možete spakovati u posebnu torbu koju ćete nositi u gepeku kola.

9. Ujutru podesite tajmer na recimo 20 minuta za razbuđivanje s kafom i tuširanjem. Sledećih 20 neka bude rezervisano za spori doručak uz novine. Neka vam to pređe u naviku.

10. Isključite ili ograničite gledanje televizora jer vas ono odvlači od važnijih ili ugodnijih svakodnevnih obaveza kao što su čitanje knjige, razgovori sa prijateljima, pospremanje stana...

11. Snimajte svoje misli i ideje na diktafon koji ćete uvek nositi sa sobom. Tako nećete zaboraviti važne stvari.

12. Podelite svoje obaveze kao začine: hot (najvažniji), midijum (srednji) i mild (koji nisu prioritet). Tim redosledom ih i obavljajte.

Komentari

Vaš tekst ,Recite ne iskušenjima, ne može da se otvori još od juče, a ima inače i 1 komentar...