nedelja 19. oktobar 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Simpatični i znatiželjni biljojedi

MORSKA PRASAD, ODNOSNO ZAMORCI, SU IDEALNI KUĆNI LJUBIMCI ZA DECU

Simpatični i znatiželjni biljojedi

Kavez treba da bude smešten na nekom višem mestu, a u njemu treba da ima mesto za spavanje, vodu, posudicu za hranjenje i prostor za slobodno kretanje. Dno treba da je posuto steljom, koja se svakodnevno čisti

Ako je neko u nedoumici kojeg kućnog ljubimca da daruje svom detetu, morsko prase je idealno. Znatiželjni su i druželjubivi, ponekad razdražljivi, ali ni tada neće ujesti niti ogrebati vlasnika, a živi od četiri do osam godina. Potiču iz Južne Amerike, a u 16. veku preneti su u Evropu. Zamorac, odnosno morsko prase, tako je i dobio ime - donet je preko mora i javlja se kao prase. Postoji više vrsta: kratkodlaki mekane dlake, zamorac svilene dlake i dugodlaki zamorac.
Prvog dana u novoj sredini biće plašljiv i suzdržan. Vlasnik treba da uspostavi kontakt sa njim tako što će mu ponuditi ukusan zalogaj iz ruke i da ga uz priču uzme u ruke i mazi. Na taj način zadobiće naklonost. Posle toga će sam iz znatiželje dolaziti kod vlasnika.

S obzirom na to da su veoma aktivni i potrebno im je puno prostora, mesto u kom će boraviti mora biti zaštićeno od vlage, sunca, vetra, promaje i naglih promena temperature. Kavez treba da bude površine najmanje 120 puta 60 centimetara i ne niži od 50 centimetara. Ukoliko je kavez manji, zamorca treba češće puštati u šetnju po stanu ili napolju, ali u tom slučaju to mora biti dobro ograđen i zaštićen prostor. Trebalo bi da bude smešten na nekom višem mestu, a u samom kavezu treba da ima mesto za spavanje, vodu, posudicu za hranjenje i prostor za slobodno kretanje. Dno treba da je posuto steljom, koja se svakodnevno čisti kako bi se izbegli neprijatni mirisi i razne zaraze i bolesti.

Ima bistre oči, suvu njuškicu i sjajno krzno. Nokte i zube treba redovno kontrolisati. Dugodlake zamorce treba redovno češljati da se dlaka ne bi umrsila, a treba i da se šiša ukoliko dužina dlake smeta prilikom kretanja ili se suviše prlja prilikom obavljanja nužde. Što se ishrane tiče, oni su biljojedi. Suvo seno je osnova njihove ishrane, a uz njega u posudici treba uvek da ima mešavinu semenja za morsku prasad, kao i svakodnevne porcije svežeg voća i povrća. Treba im davati kašiku dnevno gotove hrane i treba paziti na količinu hrane koju konzumiraju jer su velike izjelice pa često imaju problem sa težinom. Kada je razmnožavanje u pitanju, mužjaci su spremni za parenje sa 60 dana, a ženke sa 28 do 35 dana. Trudnoća traje 59 do 72 dana. Imaju otvorene oči i dlaku čim se izlegu, a sisaju dve do tri nedelje.

Zamorci vole društvo i idealno je kad ih u kavezu ima barem dvoje. Postaju agresivni u slučaju kada ima više mužjaka blizu ženki. Privikavanje jednih na druge je lakše kada odrastaju zajedno. Ne preporučuje se zajednički život sa kunićem zbog većih razlika u ponašanju.