nedelja 19. oktobar 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Lako do pločica na stomaku

REKREACIJA - ODREĐENIM VEŽBAMA USPEŠNO MOŽETE OJAČATI TRBUŠNE MIŠIĆE

Lako do pločica na stomaku

Kod klasičnih trbušnjaka, kada pregibate trup, trbušni mišići učestvuju u pregibu kukova, rotiranju tela i stabilizaciji kičmenog stuba

Sigurno su retki oni muškarci koji ne sanjaju da bar u jednom periodu u životu nemaju iscrtan stomak, odnosno vidno istrenirane trbušne mišiće. Mnogi će priznati da ukoliko drže do idealne figure, krajnji cilj su izdefinisani stomačni mišići koji upravo izgledom dobijaju epitet popularno nazvan među rekreativcima i sportistima pločice na stomaku. Ukoliko redovno vežbate i već neko vreme ne menjate sistem treninga, primetićete da vam klasični trbušnjaci smanjuju šanse da napredujete. Pitate se zbog čega? Kod klasičnih trbušnjaka, kada pregibate trup, trbušni mišići učestvuju u pregibu kukova, rotiranju tela i stabilizaciji kičmenog stuba. Zato, da biste postigli najbolje rezultate, morate da poradite i angažujete svaku od funkcija ponaosob. Evo nekoliko vežbi koje će vam pomoći da uskoro primetite promene na stomaku, a koje do sada nikako da se realizuju.

1. Podizanje nogu - Lezite na leđa sa blago savijenim kolenima. Privlačite kolena do grudi, dok podižete kukove nagore i ka grudima. Spustite noge do početne pozicije. Ponavljajte vežbu 15 puta u tri serije.

2. Izdržaj na podlakticama - Zauzmite klasičan položaj za sklekove, ali
podlaktice oslonite na pod. Stegnite trbušne mišiće i zadržite se u toj poziciji 30 sekundi.

3. Bočni izdržaj - Lezite na stranu i oslonite se na podlakticu i lakat. Podignite kukove da telo formira pravu liniju od ramena do stopala. Ponovo stegnite trbušnjake i zadržite položaj pola minuta. Ponovite isto i na drugoj strani.

4. Podizanje trupa sa sajlom - U teretani podesite ručicu na nisku sajlu i okrenite se leđima ka mašini. Savijte trup i uhvatite ručku sa obe ruke koje treba da su prave i pored spoljne strane desnog kolena. Povucite sajlu nagore i preko tela sve dok vam ruke ne budu u liniji sa levim uhom. Istim putem se vratite u početnu poziciju. Uradite po 15 ponavljanja za obe strane.

5. Na pilates lopti - Lezite na leđa na pilates loptu tako da su kukovi i leđa oslonjeni na loptu. Sa zategnutim laktovima podižite trup najviše što možete privlačeći grudi prema kukovima. Vratite se u početnu poziciju. Uradite ovu vežbu 15 puta u tri serije.