četvrtak 10. decembar 2009.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Riznica zdravlja

U POLENU SE NALAZE 22 POZNATE AMINOKISELINE, OD KOJIH JE 20 VEOMA VAŽNO ZA LJUDSKI ORGANIZAM

Riznica zdravlja

Svako zrnce sadrži: belančevine, aminokiseline, ugljene hidrate, eterična ulja, vitamine, hormone, razne enzime,...

Braunu Rojdenu (SAD - Arizona) pčelarstvo je hobi, profesija i lek. Cenjen je član industrije zdrave hrane i bio je pravi pionir u istraživanju i proizvodnji polena. Preveo je skoro sve dostupne naučne studije o pčelinjim proizvodima. Bio je predsednik korporacije „Polen Feniks“ u Arizoni, a 1980. godine osnovao je preduzeće zajedno sa svojom ćerkom Kerol i sinom Brusom. Kupovao je polen i uzimao ga uz svaki obrok. Godišnje je trošio oko 200 funti na kupovinu polena za svoju porodicu. U svojoj knjizi „Kako doživeti milenijum“ navodi fascinantne činjenice i svedočenja pojedinaca koji potvrđuju njegovu fascinantnost.

Jača imunitet

Polen je za pčele izvor belančevina, vitamina, mineralnih materija, enzima i hormona i nezamenljiv je faktor u održavanju vrste. Svako njegovo zrnce sadrži sve što je potrebno za razvoj i život pčela. Istovremeno polen je prirodni koncentrat bioaktivnih materija koji sadrži sve što je čovekovom organizmu potrebno. Svako zrnce polena sadrži: belančevine, aminokiseline, ugljene hidrate, eterična ulja, vitamine, hormone, razne enzime i dr. U polenu se nalazi, na primer, od 22 poznate aminokiseline, 20 veoma bitnih za ljudski organizam. U polenu ima vitamina A-karotina dvadeset puta više nego u šargarepi. Polen je supstanca koja ima najveću koncentraciju proteina u prirodi. Naročito se koristi kod osoba sa oslabljenim imunitetom ili osoba koje se oporavljaju od posledica iscrpljujućih bolesti. Deluje i protiv upala. Najpoznatije delovanje polena je svakako na smanjenje tegoba od adenoma prostate. To je oboljenje kod koga se prostata kod muškaraca uveća i sprečava normalno oticanje mokraće iz mokraćne bešike.

Eliksir za prostatu

Muškarcima starijim od 40 godina preporučuje se konzumiranje jedne kafene kašičice polena dnevno, koja ne samo da otklanja pojavu problema sa prostatom, već i okrepljuje organizam hranljivim sastojcima. Veoma je bitan način korišćenja polena. Ako bi se jeo onakav kako ga pčele sakupe, u raznobojnim granulama, najveći deo se ne bi iskoristio, jer su sastojci zaštićeni polenskom ovojnicom. Zato se preporučuje da se polen rastvori u čaši mlake vode ili čaja, 12 sati pre upotrebe, zajedno sa kašikom meda. Za to vreme, polen proklija i oslobodi svoj sadržaj. Drugi način je mešavina samlevenog polena sa medom (obično u odnosu 1:2), koja se koristi dve nedelje nakon spravljanja, po jedna kašika dnevno. Za otklanjanje tegoba kod navedenih poremećaja, preporučuje se upotreba dve do tri kafene kašičice polena, od jedan do tri puta dnevno, zavisno od poremećaja. Osobe koje imaju poremećaj varenja, proliv ili zatvor, treba da uzimaju polen svakodnevno, kao prirodni regulator organa za varenje. Odlične efekte daje kod lečenja malokrvnosti, i tada se kombinuje sa medom.