nedelja 10. avgust 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Temperamentne lepotice

Ribe-borci su zanimljivi ljubimci živopisnih boja, ali prilično agresivnog karaktera

Temperamentne lepotice

Ženke među sobom imaju dobro organizovanu hijerarhiju gde se zna koja je prva, a ko druga. Ponekad vođstvo preuzimaju dve ženke, ali i među njima će jedna imati prednost

Betta splendens, odnosno ribe-borci su zanimljivi ljubimci živopisnih boja, ali prilično agresivnog karaktera. Vole da dominiraju, pa je suživot sa drugim ribama ponekad zaista nemoguć.

Dva mužjaka ove vrste nikako ne smeju da se drže zajedno, ali nije preporučljivo ni da se potpuno izoluju jer ih nadmetanje čini zdravim i lepim. Ako postoji samo jedan mužjak, dobro je da mu se pruži privremeno prilika da se vidi u ogledalu i tako pokaže „onom tipu koji izgleda baš kao on ko je gazda“. Takođe, držanje u zajedničkom akvarijumu sa ili bez ženki je uvek rizično jer su u pitanju mali agresivci, koji se nikad ne zadovoljavaju mirnim životom. Iako mogu mesecima da žive mirno, dolazak nove ribe može kod „ starosedelaca“ da pobudi agresivnost, pa je oni mogu ubiti. Da bi bio lep, zdrav i celih peraja, najbolje je da se ostavi sam u manjem akvarijumu. Ukoliko živi sa ženkama, treba da ih bude barem četiri. On će uvek odabrati onu koja je dominantna.

Ženke među sobom imaju dobro organizovanu hijerarhiju gde se zna koja je prva, ko druga, a ko treća. Ponekad vođstvo preuzimaju dve ženke, ali i među njima će jedna imati prednost. Ona koja je glavna redovno gricka onu koja to nije, čisto da joj pokaže gde joj je mesto. Takva zajednica uglavnom dobro funkcioniše iako, verovatno, nijedna riba neće imati sva peraja. Jedino mužjak ima povlašćen položaj, ali moguće je da ženke preuzmu primat i potisnu ga u drugi plan.

Divlji tip ribe borca se može pronaći samo u prirodi, kratkih je peraja, plavo-zeleno-crvene boje. Postoji više tipova: divlji tip-najmanje zastupljen, plakat-kratkorep je, polumesec-ima rep u obliku slova D pod uglom od 180 stepeni, Delta Tail-rep im je pod manjim uglom, najčešće od 140 stepeni. Tu su i Super Delta Tail, koji izgleda skoro kao polumesec, sa repom pod uglom od 160 do 180 stepeni, Double Tail sa duplim repom podeljenim na dva režnja, Veil Tail- najdostupniji i najmanje vredan tip. Cronjn Tail se razlikuje od drugih po produženim „zracima“ i skraćenim „vezama“ između njih. Gigantska beta je i do sedam puta veća od uobičajenih i sve je zastupljenija.

Osim podele prema tipu repa, postoje i one prema tipu obojenosti tela i peraja. Standardne boje su: crvena, plava, bela i crna, kao i narandžasta, žuta, kraljevsko plava, čelično plava, tirkizna, zelena i bakarna. Tu su i dvobojne ribice, kao što je Cambodiani, čije je telo svetlo, bez pigmenata, a peraja su plava, crvena, boje čokolade. Riba- leptir ima telo koje može biti u boji ili svetlo, dok su peraja pola u boji, a pola bela. Obrnutom leptiru je telo u boji ili svetlo, ali je prva polovina peraja bela, a druga u boji. Od višebojnih se izdvajaju multicolori. U njih spadaju sve one ribe koje imaju više od dve boje na perajima, a da ne spadaju u „leptir“ tip.