nedelja 9. novembar 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Vilšaer bulevar

BULEVARIJADA - Najpoznatije svetske ulice Los Anđeles

Vilšaer bulevar

Široki prostor koji pokriva Los Anđeles, desetomilionska kalifornijska metropola, prepuna je lepih bulevara. Najpoznatiji su Sanset i bulevar Holivud, jer prolaze kroz Beverli hils i Holivud, dva naselja koje je proslavio svet filma, mode i bogatstva. Međutim, pravi losanđeloski bulevar je Vilšaer, gradska arterija koja spaja centar grada sa predgrađem Santa Monika. To je ulica sa nekoliko lica. Na početku je to poslovna, trgovačka i dinamična ulica, kao što su i sve druge u tipičnom gradskom centru, čija su obeležja oblakoderi od stakla i čelika.

Tu su i prve višespratnice koje su izgrađene u tom delu SAD, nakon 1956. godine. Izgledom se izdvaja nekada najviša zgrada Kalifornije - Aon centra. Bezbroj je poslovnih prostora velikih američkih i svetskih kompanija, prodavnica, restorana, hotela, klubova i drugih sadržaja karakterističnih za sve vodeće svetske saobraćajnice. Kasnije bulevar prolazi kroz mirnije gradske kvartove, preseca stambene regije, provlači se centrima naselja koja čine Los Anđeles, na primer Beverli hilsa, ili Santa Monike, na čijim pacifičkim obalama okončava svoj 28 kilometara dug put.

Bulevar nosi ime izvesnog Henrija Vilšaera, lokalnog bogataša koji je uspon i pad doživeo uoči i tokom velike ekonomske krize u Americi, pre sedam i po decenija.

Na primer, u delu koji prolazi kroz Beverli hils, u istoimenoj televizijskoj seriji mesta mistifikovanog kao oaza mira, tišine i naravno bogatstva, Vilšaer bulevar je prava mora za vozače. Bezbroj je semafora, vozila bukvalno mile, pa je prolazak strahovito zamoran.

Turistima su važni nevažni detalji, a takav je podatak da se oko kilometar ipo duga sekcija Vilšaer bulevara kroz poslovni Vestvud, naziva „milionerska milja“, jer su sa obe strane ulice građevine prebogatih poslovnih ljudi.

Turiste će zanimati deo nazvan „Korija-taun“. Naziv je zbog činjenice da u tom delu grada, tik uz centar Los Anđelesa, živi velika korejska populacija. Poput kineskih četvrti, i ta je šoping zona, u kojoj dominiraju proizvodi karakteristični za tu naciju.

LOS ANĐELES

Drugi po veličini američki grad ima oko 15 miliona žitelja na površini od oko 1.300 kvadratnih kilometara. Osnovali su ga Španci 1781. godine kao „Pueblo de nuestra senora la Reina de los Angeles de la Pociuncula“. Bio je u sastavu Meksičke države da bi nakon rata SAD sa Meksikom (1848), postao grad slobodne države Kalifornije, a potom SAD.

Ako ostavimo po strani bogataške zgrade, na Beverli hilsu je značajan Vilšaer teatar, osnovan pre osam decenija. Arhitekta Čarls Li načinio je najčuveniju bioskopsku salu kompanije Foks, koja je tek 1981. godine promenila namenu. Doduše, ne mnogo, jer Vilšaer teatar je danas pozorište u kojem se izvode predstave, snimaju tv emisije i održavaju koncerti.
Na Beverli hilsu je nadaleko čuveni Rodeo drajv, područje nakrcano prodavnicama i buticima visoke mode. Naziv potiče od tri bloka duge sekcije ulice, u kojoj su sve sami butici. Tu se po pravilu ne ostaje ravnodušan, a i ne ostaje se sa parama u džepu.

Bulevar prolazi i pored Henkok parka u kojem je najveće fosilno nalazište u SAD. Tokom milenijuma, veliki slojevi asfalta fosilizovali su brojne životinje i biljke koje su hodale i nicale u tom kraju. Gotovo svakog dana usred milionske metropole, naučnici otkrivaju poneku novu živuljku iz prošlosti naše zemlje. Posebno je bogata kolekcija nalaza iz doba poslednjeg ledenog doba planete. Izvesniji doživljaj susreta sa prošlošću obezbediće poseta obližnjem Muzeju istorije prirode Los Anđelosa, u kojem su izložena sva ta paleontološka otkrića.
Dugi put od 28 kilometara, koji kolima može da traje i po nekoliko sati, Vilšaer završava u Santa Moniki, pitoresknom predgrađu na obali Pacifika. To je potpuno drugi svet od uzavrelog Los Anđelesa.