nedelja 9. novembar 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Gorostas nežnog srca

NEOBIČNA RASA PASA NASTALA UKRŠTANJEM MASTIFA I IRSKOG HRTA

Gorostas nežnog srca

Odrasla doga dostiže težinu između 70 i 80 kilograma, ali može da živi u stanu jer neće lomiti po kući. Veoma se spretno kreće između stolova, stolica i ostalog nameštaja

Doge su „giganti“ među psima, nekome čak pomalo zastrašujući, za neke neprivlačni u poređenju sa ljupkom pudlama ili veselim kokerima. Italijani, Francuzi i Nemci dugo su se vremena sporili oko toga odakle ova rasa potiče. U stvari, nastao je na području današnje Nemačke za potrebe lova divlje svinje. 407. godine pre nove ere deo nemačke Galicije naselili su azijatsko pleme Alani koji su sa sobom doneli i izuzetno snažne pse nalik mastifima. Oni su ukrštani sa irskim hrtovima i tako je vremenom nastala ova gigantsko elegantna rasa.

Svako ko izabere dogu za kućnog ljubimca neće pogrešiti. Nadaleko je hvaljena njihova lepota, elegancija i gracioznost pokreta. Doge govore očima i čitavim bićem, a odlično „čitaju“ i tuđe pokrete tela. Oni su životinje vedre i druželjubive naravi, s lakoćom se uklapaju u porodičnu atmosferu, a sa decom su strpljivi i poslušni drugari, a instinkt čuvara mu je izuzetno jak. Ovaj impresivni džin lako se pretvara u nežno biće i pruža šapu u želji da se mazi. U stvari, doga nudi sigurnost, ali je i traži. Ne glumi svirepost, uspešno čuva teritoriju koja joj je poverena, a ima i snagu i volju za manje diplomatsko ponašanje. Još od malih nogu je prilično pažljiva. Odrasla doga dostigne težinu između 70 i 80 kilograma, ali može da živi u stanu jer neće izazivati lomljavu po kući. Veoma se spretno kreće između stolova, stolica i ostalog nameštaja. Takvo ponašanje može da se očekuje samo u slučaju kada je pas jako iziritiran, nervozan i slično tome. Društven je, vrlo brzo i lako se adaptiraju na život u gradu pod uslovom da se često izvodi u prirodu. S drugim malim kucama je obazriv. Uživa u dugim šetnjama, a specifično je to što tada pravi seriju koncentričnih krugova oko vlasnika, kao da postavlja nevidljivu zaštitu.

S obzirom na to da doga raste u rekordnom vremenskom roku, mada po rođenju teži oko 800 grama, a kad napuni treći mesec, ima već oko 20 kilograma. Tada deluje pomalo nesrazmerno i nezgrapno. Štene od šest meseci teško je podići rukama, pa se iz tog razloga treba pobrinuti za odgovarajuću obuku. Posebno treba obratiti pažnju na socijalizaciju jer je doga sklona povlačenju u sebe i može da izraste u nepoverljivo biće ukoliko se na vreme ne upozna s drugim psima, ljudima i pravilima koja važe u okruženju, ali neće praviti problema tokom obuke jer je izuzetno poslušna.

Vrlo važna je i pravilno izbalansirana ishrana jer svaki nedostatak, najčešće kalcijuma, ali i drugih vitamina i minerala može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Doge žive od 10 do 14 godina, a polno sazrevaju između 24. i 36. meseca starosti. Telo im je kvadratno, kompaktno i snažno, ali i ostavlja utisak elegancije. Glava je izdužena i monumentalna, sa visoko postavljenim ušima. Dlaka je kratka, glatka i gusta, a postoje četiri boje: tigrasta, siva ili plava, crna i arlekin koja na čisto beloj osnovi ima poprskane crne tačke izlomljenih kontura koje moraju da budu srazmerne. Od svih podvrsta, arlekin je najcenjenija.