Glas Javnosti

EPIDEMIJA MALIH BOGINJA U RUMUNIJI: "Mnogo puta je došlo do smrti kod nevakcinisanih adolescenata"

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Male boginje su prisutne širom Evropske unije, ali u Rumuniji verovatno više nego u drugim zemljama, što se može videti na mapama Evropskog centra za kontrolu bolesti.

Rumunija e i dalje suočena sa epidemijom malih boginja, izjavio je rumunski ministar zdravlja Aleksandru Rafila, koji je preporučio vakcinaciju i dece i odraslih koji nisu vakcinisani ili nisu preležali ovu bolest.

"Epidemija morbila nastavlja da se razvija u Rumuniji. Postoji nekoliko okruga koje su više pogođene. Generalno, ove epidemije se javljaju tamo gde postoje zajednice sa niskim stepenom pokrivenosti vakcinacijom", rekao je Rafila, preneo je Ađerpres.


Prema njegovim rečima, male boginje su prisutne širom Evropske unije, ali u Rumuniji verovatno više nego u drugim zemljama, što se može videti na mapama Evropskog centra za kontrolu bolesti.

"Podstičemo roditelje koji još nisu vakcinisali svoju decu da to učine, čak i odrasli koji nisu preležali ovu bolest ili oni koji nisu vakcinisani to mogu da urade. (...) Mnogo puta je došlo do smrti kod adolescenata ili odraslih koji nisu bili zaštićeni", istakao je Rafila.

On je naveo da ako odrasla osoba dođe u kontakt sa detetom obolelim od malih boginja, bolest je mnogo agresivnija jer postoje druge bolesti i organizam drugačije reaguje.


Glas javnosti/ T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR