nedelja 12. oktobar 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Zgodno mesto za tropsko rastinje

HORTIKULTURA - Biljke u kupatilu

Zgodno mesto za tropsko rastinje

Možda je neuobičajeno mesto za uzgajanje biljaka, ali neke od njih mogu da prežive i uspevaju u kupatilu. Uglavnom su to po poreklu tropske vrste kojima treba visok stepen vlažnosti i toplote, pa im kupatilo pruža stanište slično njihovom prirodnom. One osvežavaju vazduh u toj prostoriji i vrlo su dekorativne. Biljke koje mogu da se uzgajaju bez prirodne svetlosti su difenbahija i Sansevieria trifasciata, a Aspidistri elatior, Nephrolepisu edžaltata, Philodendronu odžycardium, Aglaonemi, bambusu, orhideji i begoniji odgovara i sasvim malo prirodne svetlosti. Azaleja, gardenija i asparagus vape za svetlim i sunčanim mestima.
Ako se lišće smanjuje, to znači da biljka dobija previše ili premalo svetlosti. Ako se okreće ili naginje ka izvoru svetlosti, onda ne dobija dovoljno svetla. Ukoliko raste u visinu, onda dobija previše svetlosti i pokušava da minimalizuje svoju površinu da ne bi morala da apsorbuje toliko svetla ili dobija premalo svetlosti, pa raste prema njoj. Ako je žuto ili vene, dobija ili previše ili premalo vode ili ju je napala neka štetočina.

Važno je da se zna da su biljke vrlo osetljive na promaju. Listove je potrebno lagano prebrisati barem jednom nedeljno vlažnom mekom tkaninom. Što se posuda tiče, koristite one nelomljive koje možete da smestite u simpatične korpice. Ukoliko postoji mogućnost da stavite kuku na plafon, viseće biljke bi bile idealne za kupatilo, a bile bi i vrlo dekorativne.