nedelja 12. oktobar 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Nemirko čeličnog pogleda

HASKI POTIČE IZ ISTOČNOG SIBIRA, A SLUŽIO JE KAO PAS ZA VUČU NA ALJASCI

Nemirko čeličnog pogleda

Izuzetno je aktivan, pa bez obzira na to što se pokazao kao veoma dobar za držanje u stanu, treba mu obezbediti dvorište, makar srednje veličine, u kojem bi mogao da se igra, ali obavezno mora biti ograđeno

Jedna od najomiljenijih rasa na našim prostorima svakako je sibirski haski. Poreklo vodi iz istočnog Sibira, a postao je popularan kada je uvezen na Aljasku, gde je služio kao pas za vuču, odakle se brzo proširio u Kanadu i Severnu Ameriku.

Ovi psi mogu da budu različitih boja: crno-beli, sivo-beli ili čak crveno-beli. Iako su poznati po prodornom pogledu i svojim očaravajućim plavim okicama, njihova boja može da bude i braon, a specifični su po tome što mnogi pripadnici ove rase imaju oči različitih boja. Dlaka je srednje veličine, a linjaju se dva do tri puta godišnje, u zavisnosti od vremenskih uslova, i to traje oko 10 dana. Kada dođe do menjanja dlake, kupanje i češljanje su obavezni. Haskiji nemaju klasičan „pseći miris“ i relativno su čisti. Generalno su zdrave životinje, a žive u proseku od 13 do 15 godina. Visoki su od 50 do 60 santimetara, a teže od 16 do 27 kilograma.

Najbolji način za odgajanje haskija je isti onaj na koji bi se i dete odgajalo - nežno, istrajno i sa dozom strpljenja. Oni mogu odlično da se dresiraju iako mnogi tvrde suprotno. Veoma su inteligentni, ali im dresura vrlo brzo dosadi, pa im stalno nešto odvlači pažnju i to otežava trening. Moraju se izazvati da bi pokazali sve što znaju. Treninzi bi trebalo da počnu rano i da budu konzistentni, a oni će u svakoj prilici pokušati da nadmudre svog vlasnika. Sibirski haski uživa u društvu drugog haskija i zato je najbolje kada su u parovima. Nije pas kojeg drži mesto, prati ih glas da su pobegulje, pa ih zato treba stalno držati na povocu kada nisu u obezbeđenom prostoru. Retko se zaustavljaju kada su slobodni. Vole da kopaju, riškaju i stalno nešto žvaću. Ove njihove osobine su uočljive ne samo u dvorištu već i na kauču, cipelama i na svim mestima koja su im dostupna. S obzirom na to da su veoma aktivni, i pored toga što su se pokazali kao veoma dobri za držanje u stanu, ipak im treba obezbediti dvorište, makar srednje veličine, u kojem bi mogli da se igraju, ali obavezno mora biti ograđeno pošto vole da istražuju sve što vide, namirišu ili čuju.

Haski obožava društvo dece, ali ne i životinjice poput morskog praseta, zeca, mačke ili ptice. Imaju lovački instinkt, pa i pored toga što nemaju nameru da ubiju neku životinju, ščepaće je i mogu ozbiljno da je povrede. Ne bi ga trebalo ostavljati sa bebom ili sasvim malim detetom nasamo. Nije uopšte pas čuvar, pogotovo zato što uopšte ne laje. Oni će uvek radosno dočekati pridošlicu, bilo da se radi o novom prijatelju ili uljezu i mašući repom, odvešće ga do plena. Ponekad ume da počne da zavija. Kada je sam, pa makar to bilo u gluvo doba, njegovo zavijanje može da vas dovede u konflikt sa celim komšilukom, a najgore je od svega što ne postoji način kako da se spreči taj pomalo iritantni zvuk.