petak 17. oktobar 2008.
RSS
• Saznanja •
Početna > Saznanja > Muzičari pametniji od ostalih!

„DIVERGENTNO RAZMIŠLJANJE“, PRI KOJEM SU „UPOSLENE“ OBE HEMISFERE MOZGA, ČINI ONE KOJI IH KORISTE PAMETNIJIMA

Muzičari pametniji od ostalih!

Školovani muzičari razmišljaju drugačije od većine ostalih stanovnika globusa, jer češće istovremeno koriste obe strane mozga, tvrde istraživači Kristal Gibson, Bredli Foli i Šoi Park sa severnoameričkog Univerziteta Vanderbilt

„Interesovalo nas je kako prirodno kreativni pojedinci rešavaju svakodnevne probleme. Proučavali smo muzičare, zato što je kreativno razmišljanje deo njihovog svakodnevnog rada“, kaže Foli. „Kod muzičara su aktivne obe hemisfere mozga, jer nezavisno koriste obe ruke da bi svirali svoje instrumente. Oni moraju da budu veoma dobri u primanju i integrisanju informacija iz obe hemisfere“, objašnjava Foli, „naročito instrumentalisti, jer sa obe ruke integrišu različite melodijske linije u jedan muzički komad. Čitaju muzičke simbole i note, koji su ‘jezik’ leve hemisfere, a spajaju tu ‘pisanu’ muziku sa sopstvenom interpretacijom koja je u vezi sa desnom hemisferom mozga“.

Naučnici su testirali po 20 studenata klasične muzike, odnosno psihologije.“Muzičari“ su uglavnom svirali klavir, žičane i drvene duvačke instrumente i udaraljke.

U prvom eksperimentu, dat im je niz kućnih predmeta sa zadatkom da im nađu novu funkciju, kao i test asocijacija. Muzičari su dali znatno više tačnih odgovora na testu asocijacija. Imali su i više ideja kako da promene funkciju dobijenih kućnih predmeta.

U drugom eksperimentu, trebalo je da identifikuju nove upotrebne funkcije svakodnevnih objekata, dok su istovremeno pratili kako ti objekti izvršavaju primarne funkcije za koje su namenjeni. Svaki ispitanik je na glavi imao skenere mozga za tzv. „ infracrvenu stetoskopiju“ (NIRS), odnosno merenje promena napajanja krvi kiseonikom u korteksu.

„Otkrili smo veću aktivnost u obema stranama prednjeg mozga muzičara,“ objasnio je Bredli Foli. Utvrdili su i da, uopšte uzev, muzičari postižu veći stepen inteligencije (ILJ) od onih koji nemaju muzičkog obrazovanja, talenta i prakse. Time je podržana teza o tome da intenzivno muziciranje ima vezu sa porastom stepena inteligencije.

Komentari

ma kako da ne, onac ciga Dzej i slicni sa pinka su najpametniji, vidi im se cim otvore usta.

Ma da kako da ne srecice,ovde se govori o MUZICARIMA...
I to o ljudima koji studiraju muzicku akademiju...a ako ti je jedina asocijacija na muziku grand produkcija,porazmisli o tome..hm...pa recimo da se samoubijes?!
Recimo...