petak 17. oktobar 2008.
RSS
• Saznanja •
Početna > Saznanja > E.T. nam telefonira?

DA LI ĆEMO USKORO BITI UMREŽENI U KOMUNIKACIONI SISTEM VANZEMALJACA?

E.T. nam telefonira?

Posle „hvatanja“ signala sa pulsirajuće zvezde iz galaksije M100, zemaljska nauka pretpostavlja da svemirske inteligentne forme života (ukoliko smo to i mi) komuniciraju pobuđivanjem promena pulsiranja, poput neke Morzeove azbuke

Astronom Harijet Svon Liavet utvrdila je 1908. godine da maksimum zračenja pulsirajuće zvezde zavisi od intervala između krajnjih vrednosti. Što je interval duži, jače zasvetli.

Vek kasnije, Džon Lerned, sa havajske opservatorije, ima teoriju o tome kako „neki E. T.“ koristi snop neutrina da „zagolica“ površinu pulsirajućih zvezda, prouzrukuje time njenu jačinu sjaja, a time u stvari upućuje brzinom svetlosti signal na sve četiri strane kosmosa, poručujući naprednim civilizacijama da tamo nekog ima.

Kosmički esperanto?

„Sviranje“ po strunama Sifejd zvezda je izazov i za one koji šalju, a i one koji primaju poruku. Rezon Džona Lerneda je jednostavan i baš zato tačan: „Ne samo da se te zvezde vide iz ogromnih daljina, već ih je svaka napredna civilizacija odavno otkrila, shvatila kako mogu da se iskoriste i sasvim sigurno ih drži na oku - baš kao i mi“! „Prednost je u tome“, kaže Lerned, „što pulsirajuće zvezde zrače na sve strane, pa je verovatno da bi poruka stigla i na Zemlju. Jezik je, znači, svima isti!

Drugo je pitanje kako sa Zemlje pobuditi pulsirajuću zvezdu kada je ona ko zna koliko udaljena? Ako je verovati naučnicima - lako!. Neutrino je idealan da „zagolica“ Sifejd jer ta subatomska čestica putuje izuzetno brzo i uz toliko slabu interakciju sa okolinom, tako da lako može da uđe duboko u koru zvezde. Ukoliko do zvezde stigne kada je ona u „tinjajućoj“ fazi, energetski nabijeni neutrino bi joj promenio i pulsirajući ritam i vrh amplitude - sve uz minimum energije.

POTRAGA ZA VANZEMALJCIMA

Današnji astronomski programi pronalaženje vanzemaljskih inteligencija označeni su kao SETI (search for edžtraterestrial inteligence). Svi su zasnovani na upotrebi radio-teleskopa radi registrovanja vanzemaljskih emisija, ma kakve vrste bile.

PULSARI

To su vrste rotirajućih neutronskih zvezda (Cepheid variables), koje u pravcu rotacije ispuštaju elektromagnetno zračenje, poput radio-talasa, koji se prostiru u svim pravcima. Pulsari menjaju sjaj od „tinjalice“ do blještavila. Uočljivi u celom poznatom svemiru.

Zemljani „ne znaju“ reči.....

Pulsirajuće zvezde inače generišu energiju, a ukoliko bi neko uspeo da makar malo promeni njen energetski bilans, to bi bila više nego vidljiva poruka kosmosu. Naravno, ukoliko ima onih koji su u stanju da to vide. Sve bi ovo bilo lepo kada bi čovečanstvo bilo u stanju da „zagolica“ neki od pulsara. Pošto to nismo, ostaje nam da takve zvezde nadgledamo i da se nadamo da ćemo razumeti kada negde u svemiru neki E. T. pokuša da nam „telefonira“.

O neutrinu kao sredstvu za kontaktiranje sa vanzemaljcima veoma zapažen rad nedavno je publikovao dr Zurab Silagadze, sa Instituta Budker za nuklearnu fiziku iz Akademgoroda.

... a imaju aparat!

On tvrdi da bi sve moglo da se izvede i bez pulsara! Silagadze kaže da akceleratori koji sabiraju muone - teže „rođake“ neutrina, mogu da proizvedu potrebne zrake neutrina. NJih bi trebalo povremeno „paliti i gasiti“, nalik na Morzeove znake, objašnjava Silagadze, a napredne civilizacije sa takvim mogućnostima mogle bi da komuniciraju uz pomoć neutrina. Neutrinske komunikacione šeme su širokopojasne, kaže Silagadze, pa nije neophodno da znate frekvenciju emitovanja.

Čujemo ih, ali ne zovu

Naglasivši da su potrebni akceleratori muona ostvarivi sa tehnologijom koja je poznata Zemljanima, ruski naučnik navodi primer: „Pretpostavimo da civilizacija 20 svetlosnih godina udaljena od Zemlje, proizvede 100-trilionski elektronvoltni zrak neutrina, usmeren ka Zemlji. Detektor neutrina nazvan „Ledena kugla“, spod leda na Južnom polu, godišnje bi detektovao sedam do deset muona koje su generisani udarom neutrina u ledeni pokrivač.

Pošto detektor „Ledena kugla“ već prima podatke iz svemira, ali nije još detektovao nijedan muon, zaključimo da je E. T. ili „pogrešio naš broj“ ili, telefonira nekom drugom.   

Ključne reči: