petak 15. avgust 2008.
RSS
• Saznanja •
Početna > Saznanja > Iza fenomenalnog Felpsa stoji nauka!

Da li tajna tehnologija i tehnika pomažu američkim plivačima u Pekingu?

Iza fenomenalnog Felpsa stoji nauka!

Na Olimpijskim igrama milisekunda znači pobedu ili poraz, radost ili tugu. Za nju se bore sportisti, ali im u tome značajno pomažu novootkrivene tehnike, tehnologije i razni izumi...

Američkim plivačima pomaže čitav tim naučnika. NJihov zadatak je da opremu atleta dovedu do savršenstva oblika i svojstava, a i da „porade“ na samim sportistima.

Profesor Timoti Vei, dekan Inženjerske škole u Rensleru, vodio je tim koji je kreirao novu tehniku za američke plivače. Označena je sa „vrhunska tajna“, ali je dr Vei ipak dao neka objašnjenja.

„U fizičkom sistemu čoveka i vode posmatrali smo ‘protočnost’ aktuelnih plivačkih zvezda i došli do saznanja o tome kakva je njihova pojedinačna interakcija sa vodom u kojoj plivaju. Pokazalo se da su ta saznanja značajno potvrđena u dosadašnjim rezultatima naših plivača na Olimpijadi“.

U prošlosti, treneri su koristili kompjutersku simulaciju da bi usavršili tehniku plivača. Vei je postavio novu dijagnostičku tehnologiju protočnosti, primenjujući saznanja iz istraživanja brzina u vazdušnom prostoru, poznata kao DPIV (velosimetrija, slika digitalnih delića) da bi kreirao robustan „alat“ za treniranje plivača u realnom vremenu.

„Projekat je odveo plivački svet u područja naučnih činjenica“, prokomentarisao je Sin Hačinson, trener američkog plivačkog tima. „Stečena saznanja pružila su mi osnove za promene svih zamaha u plivačkim disciplinama, tokom priprema za Peking“.

Vei kaže da je tajna u razumevanju kretanja vode. Novi sistem uključuje visokosofisticirana matematička proračunavanja uz video-tehnologiju sa takozvanim stop-kadrovima radi utvrđivanja ključnih momenata u kretanju vode za koje je kompjuterom proračunavana energija koju plivač mora da proizvede. „Morate da znate tok vode, da znate kako se kretanja plivača odražavaju na tok vode, morate da znate koliko snage plivač proizvodi, a i to kako ta snaga utiče na vodu“ kaže dr Vei.

Merenja protoka vode i sile koje se javljaju u interakciji plivača i vode do nedavno su bila nemoguća. Metod dr Veija prešao je tu barijeru, pa su američki plivači pre Olimpijskih igara na treninzima primenili nova naučna saznanja u ovoj oblasti. Ideja dr Veija stara je samo godinu dana. Zato su od prošlog oktobra najpoznatiji američki plivači proveli nekoliko meseci učeći i primenjujući nove ideje, naravno, u najdubljoj tajnosti. Ovih dana pokazaće da li će Veijeve ideje, već potvrđene na treninzima, potvrditi i budući osvajači olimpijskih medalja. Naravno, fenomenalni Amerikanac Felps je i bez Veijeve tehnike fantastičan plivač, ali da li bi on bez Veijevih saznanja i uputstava pomerao granice rekorda za milisekunde o kojima je bilo reči na početku? On ovih dana pokazuje šta zna, a dr Vei će nastaviti proučavanja takozvanih tuponosih delfina u Santa Kruzu u Kaliforniji, jer su mu plivačke sposobnosti ovih sisara dale ideju da pomogne plivačima svoje zemlje. Felps očekuje trijumfalne uspehe na Pekingu 2008, a dr Vei smatra da će njegovim saznanjima pravi trijumf doneti tek plivačke takmičenja na Olimpijadi u Londonu 2012. godine.