petak 8. avgust 2008.
RSS
• Saznanja •
Početna > Saznanja > More plavi NJujork?

Činjenica je da su uragani sve bliži američkom megalopolisu

More plavi NJujork?

Otapanje polarnih kapa sigurno će pokvasiti noge NJujorčana, ali sada ih brinu sve bliži uragani koji se sa Kariba pomeraju ka severu

Uragani i oluje raznih vrsta sve češćih na atlantskoj obali SAD naveli su stručnjake Američkog meteorološkog društva da se pozabave hipotetičkim potapanjem NJujorka ukoliko neka od ovih nepogoda pogodi srednji deo američke atlantske obale.

Naučnici su napravili model koji je omogućio predviđanje nivoa vode koja zapljuskuje najveći američki grad.

Ruski rulet

Na iznenađenje stručnjaka, pokazalo se da eventualna poplava gradskih ulica ne bi zavisila samo od jačine tropske oluje, uragana ili neke druge nepogode, već i od faza lokalne plime i oseke. Istraživanjima je rukovodio Brajen Kol sa Univerziteta Stoni Bruk. Polazište procena je bio efekat uragana „Flojd“, koji je 1992. godine pogodio region u kojem je i NJujork. U kompjuterski model ubačeni su podaci o lokalnoj plimi i oseki, jačini vetrova i njihovom uticaju na ozbiljnost plavljenja terena. Posmatrane su i posledice oluja u različitim godišnjim dobima.

„Na neki način, naši proračuni su kao kada igramo ruski rulet. Ukoliko plima bude visoka kada se pretpostavljena oluja dogodi, mi u NJujorku ćemo biti u velikom problemu“, kaže Kol.

Proračuni su pokazali da ukoliko regiju NJujorka pogodi uragan takozvane treće kategorije, oko 30 odsto površine južnog Menhetna će se naći pod vodom. Štete bi bile milijarde dolara, uz, naravno, nepredvidiv uticaj na sudbine miliona žitelja američke metropole.

Iskustva i očekivanja

Kada se pre 16 godina uragan „Flojd“ približio NJujorku na manje od 100 kilometara, pod vodom se našla podzemna železnica na Menhetnu, dok je u predgrađu Hoboken, na obali NJu Džersija, ceo transportni sistem vozova PATH bio zatvoren nekoliko dana. Međutim, to su samo nevolje od vode koju donosi oluja. Ukoliko poraste nivo mora, NJujork će biti još ranjiviji. Povećanje nivoa vode od samo metar ipo preplaviće kejove južnog Menhetna. Globalno zagrevanje već sada stvara tempo povećanja nivoa mora za 30 do 75 santimetara na sto godina. Međutim, niko ne zna da li će globalno zagrevanje zadržati postojeći tempo ili će biti znatno ubrzano, a time uvećana i brzina porasta nivoa mora. Kako god da bude, NJujorčanima ni pecaroške čizme neće biti dovoljne!   

Komentari

Jovane, kad polazis za New York ponesi mi jedne cizme da ne gazim vodu do BMWa, posle cu ja sam po gradu.